Иван Деспов

Казвам се Иван Деспов, кандидат за общински съветник за община Созопол с бюлетина 68 и преференция 115.

Бих искал да ви представя две от ключовите ми идеи, които и кореспондират с компетенциите ми от гражданския сектор.

Граждански бюджет и Младежка стратегия.

Гражданският бюджет е демократична практика, чрез която част от бюджета на общината се разпределя директно по решение на гражданите. Те предлагат и гласуват за проекти или идеи, а общината ги изпълнява.

Практиката работи в целия свят, като през последните няколко години много европейски столици, като Париж, Прага, Мадрид и Варшава, я прилагат. Имаше и пилотен проект в София.

Когато приемем и изпълним тази част от програмата стъпките по реализирането на проекти и идеи са следните:

  • Набиране на проекти/идеи от гражданите
  • Оценка на възможността за реализация на проектите/идеите
  • Доразвиване на идеите заедно с експерти и обсъждане с граждани
  • Гласуване на проектите от гражданите
  • Изпълнение на проектите от общината и отчетност пред гражданите.

Това, което гражданите биха получили след приемането на този механизъм, са основни познания относно работата на Общински съвет и Общинска администрация, запознаване с правата на гражданите за предлагането на решения и пътя към тяхното реализиране. Допълнителното овластяване на гражданите, чрез въвличането им в бюджетирането чрез Граждански бюджет, ще допринесе за по-ясната представа колко трудо и времеемко е изпълнението на едно пожелателно случване на дадена идея. Гражданите ще видят и какъв е пътят и ще им се предложи помощ в генериране на идеи, дефиниране на проблеми, намиране на решения, планиране и изпълнение на проектите.

Друга моя линия и страст е Младежката стратегия и острата нужда от работа с младежи в община Созопол.

Бездействието на част от младежите, липсата на алтернативни занимания и активна работа с тях тласкат младежите към големите градове да търсят различни занимания – хобита, спорт, културни прояви, забавляват се и прекарват повечето си свободно време в Бургас, а вече завършилите търсят своята реализация и в други големи областни градове.

Можем да катализираме енергията на младежите с правилен подход, така че да я насочим в градивни за личностното и професионалното им развитие дейности, като в същото време всичко това би имало и своят социален отпечатък върху цялото общество.

Професионалното ориентиране, наставничество в личностното развитие, емоционално развитие, психично здраве, предприемачески и бизнес програми – всичко това е основата на устойчиви младежи с визия за бъдещето, а аз имам контактите и знам как да го направим за младите.
Всички ние имаме дълг към следващите поколения.
Бих искал да завърша с една сентенция „Бъди възрастния от когото имаше нужда като дете“.

Ако моите идеи ви харесват, подкрепете ме с № 68 в интегралната бюлетина и преференция 115.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви