Австрия казва Не с топъл,но фиксиращ поглед
Австрия казва Не с топъл,но фиксиращ поглед

Австрия остава твърдо решена да блокира приемането на България и Румъния в Шенген. Това стана ясно след продължилата по-дълго от планираното среща между българския министър-председател Николай Денков и австрийския канцлер Карл Нехамер.

„Към момента е непосилно да вземем решение за разширяване на Шенген“, заяви австрийският канцлер на съвместната пресконференция с българския премиер.

Ветото на Австрия срещу приемането на България в Шенген е причина за икономически загуби, които търпи бизнесът, но между гарантирането на сигурността и икономическите интереси Австрия избира да запази сигурността, посочи Нехамер:

„В момента не можем да мислим за разширяването на Шенген, но искам изрично да подчертая, че това не е лично отношение към България, а израз на загриженост за сигурността в Шенгенската зона. Просто системата Шенген се счупи“, отбеляза канцлерът и припомни, че заради миграционния натиск голяма част от страните членки отново са въвели граничен контрол.

Стената
Стената

Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ще можем по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа, защото ще можем да освободим човешки и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници и да се фокусираме върху тях, смята българският премиер.

Денков подчерта, че България и Австрия имат повече общи позиции отколкото изглежда на пръв поглед:

„Всъщност по отношение на това какво трябва да се направи в Европа от Европейския съюз, какво ние трябва да направим като държави-партньори – ние нямаме никакво различие: трябва да се заздравят външните граници, трябва да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите, за да можем да връщаме тези, които нямат право на престой“.

И още: „Аз съм дълбоко убеден и това го обясних днес на всичките си срещи, че ако България е вътре в Шенген, ние ще можем много по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа. Защото ще можем да освободим човешки и материални ресурси, за да пазим външните граници, да намалим цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България, Румъния към Централна и Източна Европа – и към Западна Европа.

А това означава по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация, това означава по-добра политическа стабилност за всички държави в Централна и Източна Европа. Но, както каза канцлерът – трябва време, тези аргументи трябва да се чуят, да се осмислят и затова посещението беше полезно, за да може тези аргументи да стигнат и до австрийското общество“, заяви премиерът Денков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви