Ели Коен:Хамас да се изтрие от лицето на Земята
Ели Коен:Хамас да се изтрие от лицето на Земята

Външният министър на Израел Ели Коен отмени своя планирана среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като двамата влязоха в словесен сблъсък по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След 7 октомври няма място за балансиран подход. „Хамас“ трябва да бъде изтрит от лицето на Земята“, заяви Коен в социалните медии.

Говорител на външното министерство в Йерусалим потвърди, че срещата е отменена.

По-рано Гутериш отправи остри критики срещу атаките на Израел срещу ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение „Хамас“ срещу еврейската държава от 7 октомври. Генералният секретар на ООН каза, че при атаките срещу ивицата Газа са допуснати „очевидни нарушения на международното хуманитарно право“ и ги определи като „колективно наказание“ за палестинците.

В своя реч генералният секретар на ООН каза още, че е „важно да се признае също, че нападенията на „Хамас“ не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация“.

При нападението си, започнало на 7 октомври, бойци от движението „Хамас“, което управлява ивицата Газа, избиха над 1400 души в Южен Израел и взеха около 220 заложници, припомня ДПА.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви