Русия набира жени за снайперисти
Русия набира жени за снайперисти

Москва е започнала да набира жени за бойни задачи във войната ѝ срещу Украйна, съобщават руски медии, цитирани от ДПА, съобщи БТА.

Интернет порталът „Важни истории“ (Important Stories (istories), който претендира да е един от малкото източници на независима разследваща журналистика в Русия, написа вчера, че жени снайперисти и оператори на дронове се набират за наемническо подразделение под командването на руското министерство на отбраната.

В статията на изданието, озаглавена „Създадени не само за супи и деца. Руски жени вече са набирани за бойни специалности, за да участват във войната“, се казва, че жените се обучават в специален снайперистки отряд и като оператори на бойни дронове.

Досега жените в руската армия са били използвани само като медицински лица и в кухнята, припомня ДПА. На жените в униформа се предлага шестмесечен договор с месечна заплата, равняваща се на около 220 000 рубли (2330 долара). В случай на раняване се предвижда бонус от 1 до 3 млн. рубли, а в случай на смърт на преките им най-близки роднини се изплащат около 5 млн. рубли.

Обявите за набиране на персонал се появиха в руската социална мрежа „ВКонтакте“. Един от набиращите персонал за армията разказал пред istories, че се търсят жени, които вече са обучени да използват оръжие. Начинаещите щели да бъдат обучавани в рамките на един месец как да боравят с оръжие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви