Оригинален стенопис на еко тематика ще краси едно от емблематичните места в Бургас – Рибарско селище Ченгене скеле. Идеята е на проф. д-р Севдалина Турманова, а целта е да се привлече вниманието върху чистотата на Черно море.

Изрисуването на стената е продължение на инициативата “Не замърсявай, претворявай”, която се проведе миналата седмица в Бургас.

Картината ще бъде изрисувана от бургаското творческо дуо SuperGteam в лицето на Николай Димитров и Даниел Дубаров. Двамата художници също  припознават темата за опазването на околната среда като своя.

„Чистотата на водните басейни е важна тема за съвремието ни. Данните показват, че има замърсяване от пластмаса в Световния океан. Респективно това се отразява и на нашето Черноморие, като част от целостта.“, посочва проф. Турманова.

Стенописът ще бъде завършен до дни и ще привлича вниманието на жителите и гостите на Бургас. Проф. Севдалина Турманова се надява по този начин проблемът, свързан с опазването на Черно море, да ангажира още повече хора.

“Истината е, че в този процес всеки от нас има роля и тя се изразява в това да сме отговорни за отпадъците, които създаваме”, коментира тя и допълва, че пластмасата, попаднала веднъж в морето се разлага на микропластмаса и бива поглъщана от морските обитатели, след което по хранителната верига стига до нас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви