ЕК:Няма процедура против България заради Лукойл
ЕК:Няма процедура против България заради Лукойл

Финасистът Георги Кадиев не очаква сумите, които правителството иска от „Лукойл“, да влязат в хазната. „Първо са тези 500 милиона корпоративен данък, които според изявленията на господин Пеевски, „Лукойл“ трябва да внесе до седмица. След като изтегли една коригираща декларация, с която се пренася загуба от 500 мииона лева от предни години в тази.

Дори да се откажат от това пренасяне, те за тази година вече са платили данък, който е в размер на 18 милиона лева. Няма да влезе нито един лев по тази линия. Дори и всичко да беше наред, те просто щяха да увеличат данъчната основа с 500 милиона лева и дължимият данък щеше да е 50 милиона – 10%.

За прословутия милиард, който трябва да влезе във Фонда за енрегийна сигурност, заради разликата в цената на руския петрол, сега разбираме от министъра на икономиката, че законът не е влязъл в сила. Дори и да влезе, той няма да има действие назад“

Очевидно има търкания в правителството, отбеляза Кадиев.

„Започват да се надцакват, а „Лукойл“ е топката, с която се замерят. Най-вероятно зад всичко това прозира идеята да се намали цената на рафинерията.

С дерогация тя струва повече, отколкото без дерогация. Има логика да я продадат. Въпросът е в цената“.

В енергетиката вървят процеси на преструктуриране и „Лукойл“ е най-голямата хапка , посочи финансистът.

„Лукойл – Нефтохим“ е около 20% от икономиката на държавата. Ако той мине в други ръце, има тектонично разместване в енергетиката. По ПВУ се разпределят 1 милиард и 70 милиона лева за батерии. Те очевидно трябва да отидат в определени фирми, които трябваше да отговарят на много нелогични изисквания“.

Първо трябва да следим дали ще влязат някакви пари в бюджета, обясни Георги Кадиев.

„Да видим дали ще оттеглят дерогацията, ако това не стане, което автоматично означава увеличение на цените на горивата в България и риск да няма достатъчно. В един момент може да се окаже не само, че са станали 4 лева, но няма и откъде да си ги купи човек“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви