Денков: Наши ойски няма да отиват в Украйна
Денков: Наши ойски няма да отиват в Украйна

Министър-председателят Николай Денков заминава днес на първо официално посещение във Виена в опит да промени решението на Австрия за блокиране на членството на България в Шенгенската зона.

Предвидени са разговори с австрийския канцлер Карл Нехамер и срещи в австрийския парламент. В българската делегация са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

С военни почести българският премиер Николай Денков ще бъде посрещнат от австрийския канцлер Карл Нехамер на площад „Балхаус“. След това българският премиер ще се опита с конкретни аргументи да накара австрийското правителство да преосмисли решението си.

Част от аргументите на България са, че броят на нелегалните преминавания на мигранти през страната в посока Западна Европа значително е намалял през тази година.

Официално това е причината за ветото на Австрия срещу влизането на България в Шенгенската зона. Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер за сега обаче е категоричен:

„Системата не работи – нито Шенген, нито Дъблинското споразумение. Затова Австрия няма да промени решението си“, заяви Карнер.

В рамките на визитата премиерът Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

По данни на австрийската стопанска камара бизнесът в алпийската република губи всяка година около 50 милиона евро от ветото на правителството във Виена срещу България и Румъния.

Австрийският канцлер Нехамер е председател на консервативната „Народна партия“, която изразява интересите на бизнеса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви