Лукойл

Премиерът Николай Денков говори пред журналисти в Благоевград за дерогацията на вноса на руски петрол и задълженията на „Лукойл“ към хазната.

„Не става дума за сделка, за това какво е най-полезно за България. Предложението да се отмени дерогацията е невъзможно. Реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на „Лукойл“ от разликата в цените на двата вида нефт, подчерта още премиерът.

Според него има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и да го има различния петрол.

„Различният петрол се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи“, допълни Денков.

Той поясни, че се очаква „Лукойл“ да спази законите. До края на годината би трябвало да са внесени всички пари от данъците, важно е тези пари да влязат в бюджета по правилния начин, от там има фонд, който казва как да бъдат използвани тези средства, коментира още Николай Денков.

„Не искам да влизам в технически предложения, защото една такава мярка може да се окаже наказуема от ЕК“, заяви премиерът във връзка с компенсациите. „За нас е важно пари от „Лукойл“ да влязат в бюджета“, заяви той и поясни, че на думи не вярва и иска да види парите в държавата.

На въпрос дали няма усещането, че най-голямата опозиция на кабинета идва именно от ГЕРБ, акад. Денков отговори, че за него винаги е било важно да се изпълнява управленската програма и това, което е заложено като списък от закони. „За момента това върви. Важно е, когато има спорове да се съберем, както беше тази сутрин и проблемите се решат“, каза той.

Премиерът коментиера и това дали ще има коледни добавки за пенсионерите тази година. „Нека да видим изпълнението на бюджета за тази година и тогава ще обсъждаме пак“, каза Денков и обясни какъв е принципът на думите на министър Асен Василев. Той поясни, че Василев иска не един път в годината да дадват на пенсионерите 50 лв., а всеки месец да има увеличение от 50 лв.

Относно подготовката ни за влизане в еврозоната, Денков заяви, че всички се дижи по план. Той изрази надежда на 1 януари 2025 годината страната ни да бъде в Еврозоната. Единственият ни проблем може да е инфлацията, съобщи той.

Във връзка с Шенген министър-председателят обясни пред медиите в Блгаоевград какво прави България за влизането ни в Шенген, Той обясни, че страната ни не представлява опасност за влизане в Шенген. По думите му, ще е по-добре за другите България и Румъния да бъдат в Шенген. На въпрос дали утре ще бъде чут в Австрия по този въпрос, той отговори, че се надява това да стане .

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви