„Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“, от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни“.

Това заяви Делян Пеевски от ДПС, предаде БГНЕС.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на Лукойл.

“Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“. Уточнихме се и за „Булгартрансгаз“ проблема, всички знаете за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция “Митници”, но ако „Булгартрансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество”, поясни депутатът от ДПС, след което уточни, че в петък ще има извънредно заседание, за да преодолеят ветото на президента върху закона за енергетиката.

“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Делян Добрев от ГЕРБ поясни, че се очакват и близо милиард да постъпят във фонда за енергийна сигурност. “Ако „Лукойл“ не внесат тези суми – 500 млн. данъци и близо милиард във фонда за енергийна сигурност, то тогава ще поискаме отнемане на дерогацията”, каза Добрев.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви