На 25 октомври, сряда, от 19 часа – точно в Деня на операта, на сцената на Бургаската опера ще бъде представена емблематичната опера в три действия от Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай“, по режисура на доц. д-р Александър Текелиев.

Под палката на именития български диригент със завидна международна кариера Иван Кожухаров, великолепното лирико-драматично сопрано Йоана Железчева – в ролята на Мадам Бътерфлай, блестящият млад тенор Андрея Мирчев, чудесният баритон Валери Турманов – в образа на Шарплес, изящното мецосопрано Йоана Кадийска, заедно с останалите прекрасни солисти, оркестър и хор, ще разкажат чрез средствата на музикално-сценичното изкуство трагичната история на една влюбена жена и опустошително силните чувства на отдаденото докрай женско сърце.

Ще бъде представена една тъжна история от Изтока – за силни чувства, дълго очакване, разочарование, повехнали надежди, покруса, болка и смърт.

Присъстващите в залата на Операта ще имат привилегията да проследят със затаен дъх драмата на Чо‐Чо‐сан, чиято душа преживява трагична метаморфоза – от нежния възторг на споделената любов с лейтенанта от Американските военноморски сили Пинкертон, до разкъсващия вътрешен избор, който я води до осъзнатата саможертва.

Въздействаща до степен на постигане на истински емоционален взаимообмен с публиката е в ролята на Чо-Чо-сан Йоана Железчева, вибрациите на нейния глас най-добре обрисуват чрез звук чувствата, които би трябвало да пробуди образът на японката с трагична съдба. Тя изгражда сложния образ не само брилянтно във вокално-артистично отношение, но и с психологическа проникновеност.

Младият талантлив солист на Бургаската опера Андрея Мирчев, който след няколко силни дебюта в централни роли на сцената на бургаския културен институт, ще се представи за първи път в сряда и в образа на Пинкертон. В ролята на американския консул в Нагасаки Шарплес влиза младият баритон, но със завидна артистична биография – Валери Турманов. В

образа на доверената прислужница на Мадам Бътерфлай Сузуки ще се представи прелестното мецосопраното Йоана Кадийска, която направи своя успешен дебют в ролята на спектакъла на „Мадам Бътерфалай“, с който бе открит грандиозният фестивал „Опера на светилището“ 2022  на откритата сцена в Бегликташ – тя бе нежна Сузуки, с типичната за японската култура култивирана сдържаност, под чиято повърхност се крие развълнувано море от емоции.

Вписващи се в цялостната картина на източната приказка ще бъдат и: Калина Попова, мецосопран – като Кейт Пинкертон – съпругата на лейтенанта от Военноморските сили на САЩ Пинкертон, Яни Николов, тенор /също с успешен дебют в ролята на спектакъла в на сцената в Бегликташ/ – Горо, Любомир Тодоров, тенор – Принц Ямадори, Костадин Мечков, бас – Чичо Бонзо, Иван Грозев, бас – като Имперски комисар и Нотариус, на Чо-Чо-Сан – Благовеста Белева, сопран.

Ценителите очакват с любопитства вокалното и артистично партньорство на примата Железчева с младия дебютант Андрея Мирчев, който със сигурност ще докосне емоционалния свят на присъстващите – както с нежните си темброви оттенъци, така и с мощния изблик на богатия си глас.

Той влиза в образа на любимия на Чо-Чо-сан – Пинкертон, на когото тя се доверява с цялата всеотдайност на женската си същност, но плаща висока цена за своята чистосърдечност.

Сценографията на „Мадам Бътерфлай“, издържана в минималистичния източен стил, е на  Борис Стойнов, художник на изящните костюми е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, помощник-режисьор е Лина Пеева, концертмайстор – Христо Белчев.

В красивата – като визия, музика и послания, постановка участват и съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.

Действието на „Мадам Бътерфлай“ се развива в началото на XIX и XX век в Нагасаки. Историята е за младата гейша, Чо-Чо-сан, която е кръстена „Пеперуда“, заради нейната красота и изящество. Гейшата е влюбена в лейтенанта на американската флота Пинкертон.

Усещането за съдбовност на чувствата и вътрешният й подтик са толкова силни и тя се противопоставя на традициите на своя народ и се омъжва за него. Влюбеното сърце не допуска, че неговият учестен от любовта ритъм се разминава с пресметливостта и непоследователността на нейния избраник…

Историята на Мадам Бътерфлай е трагедията на сблъсъка на два свята: западен и източен, мъжки и женски, екстровертен и интровертен. И парадоксът е, че един цивилизован човек всъщност се оказва варварин, като отношение, отказ от отговорност, непостоянство на чувства и желания, неспазване на мъжко обещание, отричане от светостта на думите, които обричат две души една на друга.

Но за младата японка повелите на древните традиции, които изглеждат достатъчно „диви“ и архаични за западното мислене, понятията „свещен съюз“, „лоялност“, „отдаденост“, „любов“ имат тежест, по-голяма дори от цената на самия живот.

Чо-чо-сан е красива жена, носеща типичните характерни черти на източната душевност. Но въпреки привидната крехкост, „Пеперудата“ показва неочаквана издръжливост, следвайки принципите си до края на земния си път, белязан с трагична саможертва.

В Световния ден на операта – 25 октомври, сряда, Ви желаем вълнуващи мигове на съприкосновението с високата проба изкуство с „Мадам Бътерфлай“ Не забравяйте, че класическата музика е непреходна, а операта е най‐универсалното, сложно и комплексно изкуство!

Билети за „Мадам Бътерфлай“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabohttps://grabo.bg/burgas/opera-v-burgas-07r8f3v?fbclid=IwAR3MOn3yh-Dmzd5bZoEfRE37-6HCkgoTZXs_RRnPCUHY63IOrzYxGac06Mc и Eventimhttps://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1373310/performance.html.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви