Австрия пак ни отряза за Шенген
Австрия пак ни отряза за Шенген

В едночасово интервю по телевизия ОРФ министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви за пореден път твърдата си позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство. Това предаде БТА.

По време на интервюто, посветено на въпроси на сигурността и по вътрешнополитически и международни проблеми той беше запитан кога ще отстъпи по въпроса с Шенген. И ще допусне ли Австрия разширяването на пространството с България и Румъния. Министърът отговори:

„Тази седмица бях запитан дали Шенген е мъртъв, казах, не е мъртъв, Шенген изобщо не функционира. Какво имам пред вид: ние никога не сме имали толкова гранични контроли откакто съществува това свободно пространство. В момента:

Австрия към Унгария, Словения, Словакия и Чехия, защо?

Защото Германия контролира границите с Австрия Полша и Чехия, Чехия – със Словакия, Словения – с Хърватия? Смятам за дълбоко погрешно в такава ситуация да се дискутира премахването на контроли на друго място. Точно в момента когато има толкова вътрешногранични контроли колкото никога досега в това пространство“.

На журналистическия аргумент за позицията на мнозина, че този проблем може да се реши на общоевропейско равнище и че България и Румъния са изпълнили изцяло поставените им условия за влизане в Шенген, като позицията на налагане на вето е остро критикувана от Европейския парламент, от председателката на Европейската комисия и от президента на Австрия, Карнер каза:

„Като министър на вътрешните работи задачата ми е да издържа на тази критика. Аз отговарям за сигурността в тази страна, факт е също така, че аз видях оградата по границата между България и Турция. Бях заедно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още много работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто – бел.ред.) въпроса за действащ бежански и миграционен пакт, но за целта необходимо условие е да има действаща защита по външната граница и докато тя не действа, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да намаля граничната защита.“

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви