Тръбите на Тутанкамон
Тръбите на Тутанкамон

През 1922 г. екип от британски археолози откриват древни музикални инструменти в гробницата на Тутанкамон. Един от тях е направен от дърво и сребро, има рисунки на лотосови цветя и листа. Другият се състои от мед и бронз, украсен е с изображения на Бог Ра. Тръбите са признати за най-древните музикални инструменти, които работят и днес. След това откритие в съвременния свят започват да се случват мистични събития, които са пряко свързани с използването им.

Силно любопитни как звучи древната музика, хората искат да чуят мелодията на „Тръбите на Тутанкамон“ 3000 години по-късно. Подготовката за интригуващото събитие е извършена внимателно, а за концерта е избрана тръбата от мед и бронз. Решено е да се излъчва на живо по радиоканала на Би Би Си, за да може древният звук да бъде чут от 150 милиона души по света.

Събитието се случва през април 1939 г. в музея в Кайро. И изведнъж по напълно неразбираеми причини лампите изгасват в цялата сграда. Опитите за възстановяване на осветлението не водят до резултат. Невъзможно е да се отмени такова мащабно и значимо събитие, така че концертът се провежда на свещи.

Но мистерията не свършва дотам … Пет месеца по-късно Великобритания влиза във войната с Германия и започва Втората световна война.

Тогава министърът на антиките на Египет и известен египтолог започва да убеждава другите експерти, че Тръбите на Тутанкамон не трябва да се пипат.

Той твърди, че „възпроизвежданите звуци на музикалните инструменти имат тъмна мистична сила и могат да предизвикат трагични събития“.

Но изявленията му се приемат с недоверие и една от тръбите започва да свири отново през 1967 г. И отново електричеството спира, но този път в целия град. Скоро след това започва шестдневна война между арабите и израелците.

Тръбите сякаш привличат хората и ги карат да искат да чуят мелодията им, въпреки всички предупреждения. През 1990 г. музикалните инструменти започват да звучат отново, което предизвиква конфликт в Персийския залив. А през 2011 г. музеят в Кайро иска да демонстрира древната находка на делегация от Япония. Седмица по-късно започва Египетската революция, която отнема живота на повече от хиляда души, а ранените са шест хиляди.

По време на градските бунтове мародери влизат в музея в Кайро и открадват някои експонати, включително Тръбите на Тутанкамон. След известно време те са намерени по чудо, сякаш престъпниците, които искат да направят пари, сами ги връщат. Може би крадците лично са се сблъскали със зловещите способности на музикалните инструменти и са побързали да се отърват от прокълнатите предмети.

След 2011 г. вече никой не свири на Тръбите на Тутанкамон, вероятно вярвайки в мистичните сили на древните музикални инструменти или научавайки за още по-голямата им сила.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви