Израелската армия може да нахлуе в Газа
Израелската армия може да нахлуе в Газа

Израелската армия получи зелена светлина да навлезе в ивицата Газа веднага щом армията е готова. Това съобщи израелският министър на икономиката и индустрията Нир Баркат, който е член на Съвета за национална сигурност на страната, пред телевизия ABC, цитирана от ТАСС.

„На армията беше дадена зелена светлина. Израелското правителство взе решение и даде на армията зелена светлина да унищожи Хамас“, каза той, добавяйки, че въоръжените сили ще направят това, когато са готови. Министърът отказа да навлезе в подробности за военните планове.

„Ние ще положим всички усилия да върнем нашите заложници, да ги върнем живи“, каза той, добавяйки, че „първият и последен приоритет“ на Израел е унищожаването на Хамас. Подземните бункери на бойците на Хамас ще се превърнат в „най-голямото гробище в света“, цитира го телевизионният канал.

По-рано министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви пред израелски пехотинци, събрали се днес на границата с ивицата Газа, че те скоро ще видят палестинския анклав „отвътре“, съобщи канцеларията на министъра, цитирана от Ройтерс, намеквайки, че израелската армия може скоро да предприеме сухопътна инвазия в Газа. Йоав Галант каза, че се очаква заповедта да пристигне.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също се срещна с войниците в близост до Ивицата Газа, като обеща победа. „Цял Израел е зад вас и ние ще ударим тежко враговете си, за да постигнем победа“, каза Нетаняху.

Стана ясно, че заложниците, които Хамас държи са 203-ма души. Тази вечер високопоставен представител на групировката заяви, че са пленени достатъчно израелски войници, за да се преговаря за свободата на палестински затворници.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви