Компания притежава света
Компания притежава света

Има хора, които мислят конспиративните теории за „балони с хелий“. Но всички подобни слухове и истории обикновено не възникват от нищото. Финансовата институция Cede and Company, съкращение за „депозитар на сертификати“, до голяма степен поддържа нисък профил, с огромен бюджет, има само няколко директора и малко служители. Наскоро стана известна повече информация за дейността на тази компания.

Конспиративни теоретици са убедени, че нюйоркската финансова компания Cede and Company притежава цялото богатство на САЩ. За това пише и таблоида „Дейли Стар”.

Изданието отбелязва, че скромното представяне и PR не трябва да подвежда хората. Тази мощна организация притежава активи на стойност, според някои оценки, до 54 трилиона долара.

Тази зашеметяваща цифра е постигната поради факта, че споменатата компания всъщност притежава 83 % от всички акции в обращение в Съединените щати.

Технически, частните инвеститори не притежават акциите, които смятат, че притежават. Те имат договорни права, които са част от сложна верига, която завършва в Cede and Company. Звучи сухо и академично, но това важи за всеки американец. И докато САЩ остават водещата икономическа сила на Земята, това засяга и всички останали.

Цялата търговия с акции в Съединените щати се контролира от сложна система от взаимосвързани организации като The Depository Trust & Clearing Corporation, National Securities Clearing Corporation и Fixed Income Clearing Corporation, и всички те се управляват от Cede.

Целият смисъл на мистерията е, че почти никой не разбира как работи всичко. Depository Trust Company (DTC) е частна банка за ценни книжа. Всяка финансова институция в Съединените щати – банкери и брокери – е длъжна да осигури членство в DTC. Подобно на Федералния резерв, DTC е частна компания с държавни отговорности. Тя обработва всички фондови и книжни ценни книжа за всяка банка и брокерска къща в САЩ.

Depository Trust Company контролира абсолютно всички сделки с хартиени активи в Америка и физически държи повечето сертификати за акции и облигации на свое име.

Много американци са загрижени, че тези ценни акции могат да „изчезнат“ за една нощ, за да обслужват осакатяващия национален дълг на страната.

Depository Trust & Clearing Corporation избягва публичност, но Джим Макнеф от DTC разговаря с финансовия журналист Антъни Уейн. Той обяснява колко безпроблемно DTC управлява американския фондов пазар.

Той казва:
„В понеделник имаше 535 милиона транзакции, във вторник – 400 милиона транзакции. DTC завърши всички транзакции без нито един бъг!“

Антъни Уейн заключава:
„Черният понеделник, колосалната финансова криза, която уби много американци, е контролиран процес. Това е умишлено манипулирана катастрофа в полза на DTC. Това обаче никога не е доказано.

Въпреки това, хората в социалните мрежи имат свои изводи за това колко власт има компанията.

Потребител на Редит пише:
Ние принадлежим на Cede. Не мога да повярвам, че сме открили Светия Граал на света на конспирацията. Те притежават всичко. Вероятно всяка страна има своя собствена версия на Cede & Co, управлявана от едни и същи хора.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви