„България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена с достатъчно сили“, увери пред БНР социалният министър Иванка Шалапатова.

„Няма страна, която сама да може да се справи. Имаме готовност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат много. За тях сме готови да задействаме процедурата за международна закрила. За тях има възможност да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този конфликт да приключи по-рано“, каза тя.

Социалният министър бе категорична, че зеленият преход е преход, който ще се случи в цял свят.

Въпросът е кой е най-добрият начин, добави тя.

„Водим интензивни разговори и със синдикалните организации. Вече създадохме цялостен социален пакет, който ще се реализира в 2 етапа. До 1 месец сме готови да предложим този пакет първо на социалните партньори и след като бъде утвърден реално и до края на годината може да започне неговата реализация. Ще направим цялостен демографски и социален анализ. Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хил. души, които в момента заради зеления преход до 2038 г. ще бъдат повлияни. След като се направят тези анализи, започваме индивидуален план с всяко едно лице и неговото семейство. Ще предложим мерки в няколко посоки. Първо ще има възможности за обучения, ще подкрепим проекти за предприемачество, ще включим пакет „Мобилност“. Нашият приоритет е заради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има период на безработица. Тези мерки ще бъдат предложени на всичките 25 хил. души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации“, обясни министърът.

Шалапатова заяви, че вече се работи активно по бюджета за следващата година.

„Водим интензивни разговори с Министерството на финансите в две посоки – за увеличаване на инвестиците за всички форми на подпомагане, разгръщане на широка мрежа от социални услуги, както и инвестиции в хората в социалната система, в същото време много активно работим и за оптимизации. Изключително важно е да управляваме мъдро този сериозен ресурс. Оптимист съм, че когато приключи бюджетната процедура, ще имаме адекватен ресурс, който да насочим за постигане на нашите политически цели“, каза тя.

Шалапатова декларира, че ще има възможност да се гарантират по-добри условия на труд на социалните работници, както и да се увеличат възнагражденията им, но и техните компетенции.

Ще има и реални очаквания за резултатите от тяхната дейност, подчерта тя.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви