CRIME написаха на кулата на ТЕЦ-а
CRIME написаха на кулата на ТЕЦ-а

Надпис CRIME („престъпление“) изписаха хора на международната природозащитна организация „Грийнпийс“ върху сградата на 50-метрова охладителна кула в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Марица 3“ в Димитровград.

Акцията им започна рано сутринта днес. Тя бе осъществена от шестима алпинисти, които се спуснаха с въжета от покрива на топлообменника до мястото за посланието. С него се иска затваряне на мощността на въглища.

„Осъществяваме мирен протест за правата на гражданите да дишат чист въздух“, обясни за БТА Велислава Микова от „Грийнпийс – България“.

„Настояваме България да се откаже от въглищата до 2030 година. Този тец има пренебрежим принос към енергийната система. В същото време произвежда електричество с цената на огромно замърсяване“, поясни Микова.

„Сезираме прокуратурата за незаконно влизане в частна собственост и нахлуване в предприятие със съоръжения с повишена опасност“, се казва в разпространеното от дружеството становище.

„Ще търсим от организаторите административна и наказателна отговорност, както и обезщетения“, каза за БТА юристът на централата Юлиян Семерджиев. Той поясни, че дружеството ще генерира изключително сериозни технически и икономически загуби.

От ТЕЦ-а смятат още, че става дума за опасна PR-акция на международната организация, „опасна не само за живота и здравето на организаторите, но и за работниците и служителите на дружеството“.

От там изтъкват, че уважават правото на мирен протест, но всякакви прояви на вандализъм срещу частната собственост са противозаконни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви