Археологическият сезон на средновековния град Русокастро приключи с голям успех за научния екип. В последните дни на разкопките те откриха стена от неизвестна до този момент бойна кула.

Тя е дълга 6 м., и вероятно е била правоъгълна по план. Кулата остава недопроучена, понеже е открита буквално в края на разкопките.

През 2023 г. откъм вътрешното лице е разкрита монументална крепостна стена с дебелина от 1 до 3 м., и линейна дължина 52 м.

Откъм външното лице са разкрити 20 м. Установени са два строителни периода – ранновизантийски и средновековен, като през средните векове е имало поне три строителни етапа – в средата на 13, края на 13 и средата на 14 в.

Открити са многобройно количество движими находки, сред които близо 40 монети и един оловен печат с изображение на св. Димитър Солунски.

Сред монетите преобладават български на цар Иван Александър, но има и сребърни екземпляри на Ахейското деспотство, сръбски грош, и дори едно торнезе на френски крал, отсечено във френския град Тур.

Става въпрос или за крал Луи IX Свети, или за крал Луи Х Вироглавия. Тази монета е изключително рядкост за Балканския полуостров.

Открити са и много железни предмети, сред които особен интерес представляват накрайниците на стрели.

Разкопките на средновековния град Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви