Лукойл

Дерогацията на руски петрол е с определен краен срок от ЕК. Трябва да направим така, че рафинерията да работи с неруски петрол, но да продължи да работи с максимален капацитет. Държавата ни стриктно ще следи преминаването на „Лукойл“ към неруски петрол. Вече графикът е по закон. Заложихме в закона производствени обеми, които „Лукойл Нефтохим“ трябва да поддържа, така че да не стигнем до момент, когато рафинерията ще намали значително производството си и да освободи работници.

Това заяви пред БНР министърът на икономиката Богдан Богданов.

Богданов беше категоричен, че ако не се изпълняват конкретните ангажименти от „Лукойл Нефтохим“, държавата може да се намеси, за да бъде запазен този стратегически за страната актив.

„Особеният търговски управител ще бъде предлаган от министъра на икономиката на Министерския съвет. Имаме готовност да реагираме, ако се наложи“, отбеляза той.

Министърът на икономиката обясни, че „Лукойл Нефтохим“ не е внасял вноската си във фонда за енергийна сигурност, защото по закон е трябвало да бъде получена нотификация от ЕК, но това не е било направено от служебното правителство и едва сега кабинетът „Денков“ е поискал такава нотификация.

„Положителното беше, че след като получихме дерогация, „Лукойл“ беше принуден да плаща данъци в България. Платиха веднъж и за тази година очакваме още 270 млн. лева … Така е направен законът, че вносителите, производителите и търговците трябва да имат българско юридическо лице, през което да изпълняват своята дейност. Което значи, че независимо как ще се развие ситуацията с дерогацията, данъците трябва да бъдат плащани в България. Ние имаме три изисквания около оператора в България – да си плаща данъците в България, рафинерията да продължи да работи на максималните си капацитети и да изпълняваме закона, както ни е възложено от ЕК“, коментира Богданов.

money.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви