съд
Съдът

Окръжна прокуратура – Бургас привлече към наказателна отговорност пет лица. Те са обвинени за участие в престъпно сдружение, извършвало вещно укривателство и противозаконно преправяне на идентификационни номера на моторни превозни средства. Престъплението е квалифицирано по чл. 321, ал. 6 от НК.

Три от обвинените лица са задържани за срок до 72 часа и спрямо тях предстои да бъде внесено искане за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“ от Окръжен съд – Бургас.

Другите двама обвиняеми се издирват. Данните сочат, че те не се намират на българска територия, което налага по отношение на тях да бъдат приложени методите на международното правно сътрудничество, включително и издаване на европейски заповеди за арест.

Обвиняемите са част от задържаните лица по време на проведена специализирана полицейска операция в градовете Бургас, Варна и Габрово. В операцията, която бе осъществена под ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас, участваха служители от трите областни дирекции на МВР и ГДНП. Подробности за реализацията представиха пред медиите окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и старши комисар Емил Павлов – директор на ОД на МВР – Бургас.

Те съобщиха, че престъпното сдружение е действало от 2019 година.

Основните направления в престъпната му дейност са две – лизингови измами със скъпоструващи автомобили от Западна Европа и кражби от България също на скъпоструващи автомобили, собственост на чужди граждани – най-често туристи.

На превозните средства, предмет на престъпната дейност, противозаконно са преправяни идентификационните номера и са регистрирани в България, след което през Турция са изнасяни в държави от Близкия изток.

Прокурор Чинев и старши комисар Павлов посочиха, че предмет на престъпление са били 30 луксозни автомобила от световноизвестни марки.

Те припомниха, че разбиването на престъпното сдружение не е първата успешна реализация срещу извършители на подобни престъпления. Преди повече от година благодарение на отличното взаимодействие на Окръжна прокуратура – Бургас и Областната дирекция на полицията в града бе неутрализирана организирана престъпна група със същия предмет на дейност и и със същия период на действие.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви