Ердоган:Мир ще има,ако има суверенна Палестина
Ердоган:Мир ще има,ако има суверенна Палестина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Израел трябва да позволи на хуманитарната помощ да влезе в ивицата Газа през египетския пропускателен пункт Рафах, след като първият самолет с турска помощ пристигна в Египет, предаде Ройтерс.

Ердоган, който говори на церемонията по закриването на Четвъртия Турско-африкански бизнес и икономически форум в Истанбул, посочи, че Турция ще продължи да изпраща помощи за Газа в сътрудничество с Египет и че турските власти продължават контактите за освобождаване на заложници и намиране на решение на кризата, цитирана от БТА.

„Обезпокоени сме от възможността напрежението да нарасне и да се разпространи в региона. Прекъсването на електричеството, водата и храната на 2 милиона души, блокирани на 360 квадратни километра, е нарушение на най-основните човешки права. Приканваме всички страни да преговарят първо за прекратяване на огъня, а след това за постигане на траен мир“, каза турският лидер, цитиран от турския частен телевизионен канал НТВ.

По думите на президента на Турция в момента „Газа е потисната и жертва“, докато за Израел точно сега не се касае за подобно състояние.

„Изпращането на самолетоносач не допринася за мира. Държавният секретар на САЩ разговаря с моя външен министър и каза: „Аз подхождам към Израел не като външен министър, а като евреин“. Що за политик е това?“, попита турският лидер и продължи с въпросите: „Щом вие казвате това, какво ще стане, ако друг заяви, че подхожда към региона като мюсюлманин?“.

Ердоган добави още в изказването си, че по отношение на израелските дипломатически представителства в Турция са взети всякакви мерки за защита.

„В такъв период всичко може да се случи. Докато не бъде създадена суверенна палестинска държава, няма да има мир в региона“, каза той.

Президентът заяви, че Турция не приема нападения като бомбардирането на джамии, болници и цивилни селища. „В момента в Газа се избиват жени, деца, майки, всички наред. Никой не се тревожи за това, но ние се тревожим“, посочи президентът, като добави, че тази сутрин Турция е изпратила самолет с хуманитарна помощ на египетското летище Ал Ариш с лекарства, трайни храни, консерви, памперси и медицински консумативи.

„Ще продължим да доставяме хуманитарна помощ за Газа. Приканваме всички страни да преговарят първо за прекратяване на огъня, а след това за постигане на траен мир“, добави той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви