Днес ще е по-топло

Възможно е голяма част от Северна, Централна и Южна Европа да регистрира значително повече валежи от средното ниво между декември и февруари.

Расте вероятността Европа да преживее значително по-топла зима от обикновено, а това може да намали търсенето на горива за отопление, пише Bloomberg.

Генерирани данни от Европейската служба за климатични промени „Коперник“ показват минимум 50% вероятност цяла Европа да преживее температури доста над средните между декември и февруари. Страните в ЕС и извън съюза имат 60-70% вероятност да надхвърлят средните исторически температури от последните три десетилетия.

Във вторник учените от „Коперник“ актуализираха сезонната си прогноза, използвана от фермери, застрахователни компании и компании за комунални услуги с цел да се приспособят към затоплящата се планета. Необичайно високите температури може да потиснат цените на природния газ с наближаването на зимата и да осигурят известно икономическо облекчение за европейците. Нашествието на Русия в Украйна тласна цените до рекордни върхове миналата година, допринасяйки за кризата с разходите за живот, с която Старият континент продължава да се бори.

Програмата „Коперник“ използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции в цял свят за месечните и сезонните си прогнози. Заедно с Европейската космическа агенция „Коперник“ играе централна роля в усилията на ЕС за 16 млрд. евро да изпревари климатичните промени чрез точно прогнозиране. Тя вече е най-големият доставчик на климатични данни в света.
Данните сочат още, че в голяма част от Северна, Централна и Южна Европа има вероятност между 40% и 50% за значително повече валежи между декември и февруари.
В САЩ североизточното и западното крайбрежие вероятно ще преживеят значително по-високи температури от обичайните. Във Флорида и югоизточните щати има вероятност между 60% и 70% за валежи много над средното равнище между декември и февруари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви