Размерът на МРЗ обсъждат днес
Размерът на МРЗ обсъждат днес

Размера на минималната работа заплата за страната ще разгледа днес Министерският съвет на редовното си заседание, насрочено за 10:00 часа, съобщават от пресслужбата на кабинета, цитирани от БТА.

В дневния ред са още промени в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Кабинетът ще разгледа в няколко решения отпускането на допълнителни разходи за Министерството на земеделието и храните, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и МВР.

Обсъжда се максималният осигурителен доход да се определя по формула, а не административно със Закона за бюджета. Тя ще почива на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Идеята е през следващите години максималният осигурителен доход да се определя по ясен подход, който да гарантира предвидимост.

Това беше тема на неформална дискусия в Министерския съвет, в която се включиха Николай Денков, Асен Василев, неговият заместник Георги Клисурски, заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, националнопредставителните работодателски организации, сдружения от ИТ сектора и двата големи синдиката.

При гласуването на Бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година депутатите приеха, че максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви