България и Испания ще работят координирано и активно при формирането и налагането на политиките в областта на туризма в рамките на ЕС и Световната организация по туризъм към ООН (СОТ).

За това се договориха в Мадрид министърът на туризма Зарица Динкова и държавният секретар по туризъм на Испания Росана Морийо, по време на работна среща, която се проведе на испански език.

“Започнат е процес по оптимизацията на работата на СОТ, като Испания е една от държавите, която ще представлява Европа в него. Това е изключително важно за всички останали държави членки на организацията.”, заяви по време на срещата държавният секретар по туризъм на Испания.

Развитието в областта на туризма е приоритет и за двете страни. В следващите месеци ще се работи целенасочено за по-добра свързаност и повече реклама. Важно е да се повиши и информираността по отношение социално-икономическата важност на сегмента.

По официални данни на WTTC (World Travel & Tourism Council) към 2022 г. в България 270 хил. души са заети в сферата на туризма и свързаните с него подотрасли, в Испания те са 2,4 млн. човека.

“Испания е един от основните ни партньори в областта на туризма. Свързват ни много неща, не само защото сме част от общото европейско семейство. Визиите ни по отношение на бъдещето на ЕС, в частност и на развитието на туристическия продукт също се припокриват в голяма степен с оглед съвпадащи проблеми и интереси.”, заяви от своя страна министър Динкова.

България участва редовно на едно от най-значимите международни изложения в туризма и най-голямото на пазар Испания – изложението FITUR в Мадрид.

Зарица Динкова и Росана Морийо споделиха общите си приоритети за устойчивост и дигитализация. Беше обменен и опит за добри практики за развитието на висококачествени туристически продукти от палитрата на балнео и Спа, медицински, културно-исторически и приключенски туризъм.

Сътрудничеството в тази област ще доведе до увеличаване на потока туристи между двете държави.

По време на срещата беше повдигнат и въпроса за важността на Шенген както за улесняване на свързаността, така и за сигурността на туристите с оглед на повишеното напрежение на световната сцена.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви