САЩ мести самолетоносач до Израел
САЩ мести самолетоносач до Израел

Армията на САЩ премества ударна група на флота и военни самолети в близост до Израел като израз на подкрепа за близкоизточната държава, която стана обект на ожесточени военни действия от страна на палестинската групировка Хамас.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че група военни кораби, оглавявана от самолетоносача „Джералд Форд“ вече е на път към източното Средиземноморие. Тя включва крайцер, въоръжен с управляеми ракети, както и четири разрушителя. Започнала е доставка и на боеприпаси за израелските военни. В района ще бъде увеличен броя на самолетите F-35, F-15, F-16 и A-10 на американските военновъздушни сили, каза още Лойд Остин.

Междувременно американският президент Джо Байдън е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в който е обеща своята „пълна подкрепа“, се казва в съобщение на Белия Дом. Двамата лидери са обсъдили вземането на заложници от терористите на „Хамас“, включително цели семейства, възрастни хора и малки деца.

Президентът Байдън е подчертал, че няма никакво оправдание за тероризма и всички страни трябва да бъдат обединени пред лицето на такива брутални зверства.

Американския президент е информирал израелският премиер Нетаняху за интензивните дипломатически усилия, предприети от Съединените щати през последните 24 часа в подкрепа на Израел. Двамата лидери се ангажираха да поддържат редовен контакт през следващите дни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви