DCIM108MEDIADJI_0430.JPG

Поредното проучване на известния античен и средновековен град Акве калиде започна на 4 септември. Осъществява се след необходимото финансиране и съдействие от Община Бургас чрез Регионален исторически музей – Бургас.

Изследванията са съсредоточени в север-североизточната вътрешност на ранновизантийската баня.

Настоящата картина от проучванията представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали.

След като през 2022 г. бе установено местоположението на калдариума, през настоящия археологически сезон той вече окончателно бе разкрит в сравнително добре запазено състояние с плътна хидрофобна мазилка.

Паралелно с това продължава отварянето на хипокаустното помещение и на античния канал.

Откриваните находки: фрагмент от оброчна плочка с посветителски надпис, изящни теракоти, части от лампи, монети, за пореден път препотвърждават активното му използване още в Античността, което се свързва с наличието на нимфеум в тази зона. От голямото количество монетен материал от Античността и ранновизантийската епоха отново доминират монетите от ІV в.

Усилията на екипа са насочени и към разкриването на засечения през 2022 г. басейн в обсега на античния каптаж, използван до неотдавна, а по-късно бетониран.

Изцяло нов момент в тазгодишната археологическа кампания е установяването на няколко средновековни жилищни сгради над ранновизантийските структури. Те показват едно плътно застрояване и интензивен живот от края на ХІІ – началото на ХІІІ в.

Разкрита също така е по-голямата част от средновековна отводнителна система, състояща се от две шахти и тръбопроводи. Синхронни са и материалите от художествена керамика с преобладаваща сграфито керамика, печат и множество монети.

В по-късен период в северната част на ранновизантийската баня върху късноантичните (ранновизантийски) и средновековните структури е бил развит некропол.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви