Министърът на туризма Зарица Динкова е официален гост на 8-ми Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания. В рамките на събитието тя участва в панела: „Подобряване на връзките между туризма и селското стопанство“.

На събитието официални лица са държавният секретар по туризъм на Испания Росана Морийо, директорът за Европа на Световната организация по туризъм Алесандра Прианте и генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили.

„България пази тайни още от древността, когато е създадена. Тя е интересна дестинация за туристите, които я посещават. Това, което можем да предложим е наследство от вековни исторически и географски наслагвания. Комбиниране на история и география.

Срещата на различните култури е отразена и в гастрономията ни. Спецификата на българската кухня като смесица от тези вкусове е много цветна и богата с влияние от изтока до Централна Европа.“, каза министър Динкова.

„Характерен символ за нашата страна е българската роза. Ние сме производител на най-качественото в света масло от рози, което се използва в най-престижната козметика. Българската роза пленява не само с цвят и аромат. Но можем да говорим и за вкуса на розата. Тя се използва и в гастрономията като хранителна добавка и декорация.

В България се произвеждат все повече разнообразни продукти от роза, които освен красиви, ароматни и приятни, са и полезни за здравето. Розовият цвят присъства във все повече напитки и хранителни продукти. Това е една налагаща се модерна кулинарна тенденция, която държим да популяризираме.“, отбеляза министър Динкова.

България е един от важните производители на селскостопански биологични продукти, което прави гастрономичният продукт много ценен в хотелите и селските къщи, които практикуват именно затворения цикъл „от фермата до трапезата“, допълни още министър Динкова. Вече 11 хотели са получили престижен международен стандарт „зелен ключ“.

Това са освен 4 и 5 звездни хотели във високия клас на предлагане, така и къщи за гости, които се управляват от семейства в по-труднодостъпни региони. За нас е изключително важно да развиваме туризма в двете направления и да подпомагаме политически предлагането на затворения гастрономичен цикъл, който внася добавена стойност както по отношение на качеството, така и на работни места.“, посочи Зарица Динкова.

Тя уточни, че Министерството на туризма и Министерството на земеделието и храните в България работят съвместно за развитие и рекламиране на 12 привлекателни винено-кулинарни маршрута. Българската гастрономия и винарство са обявени за нематериално културно наследство и именно по този начин се промотират на света.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви