Парламентът прие проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври.

Вносители на решението са съпредседателят на ПП Кирил Петков, Атанас Атанасов от ДБ и Делян Пеевски от ДПС.

По време на дебата решението беше силно критикувано от БСП, ИТН и „Възраждане“.

В документа е записано, че се одобрява продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 г.

В решението е записано, че Министерският съвет трябва да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Решението предвижда изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Предвижда се категорично отпадане от териториалните планове (ТП) на предприятие за конверсия на въглищните региони в срок до 31 октомври 2023 г. В решението е записано и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, като срокът за това е до 31 март 2024 г.

Министърът на енергетиката Румен Радев призна по време на дебата, че постигнато споразумение е трудно, но изпълнимо.

Искра Михайлова от „Възраждане“ коментира, че това споразумение не е подписано от най-засегнатите в сектора – миньорите.„Това което се налага да прави НС сега, ние определяме като срамно. От 2019 г. От „Възраждане“ алармираме за проблема“, допълни тя.

По думите й в комплекса „Марица-изток“ има политически назначения, но този комплекс е необходим на държавата.

Драгомир Стойнев от БСП посочи, че текстът, който е записан в споразумението е “скандален”. Той разкритикува всички седем точки, около които са се обединили енергетиците и управляващите. “Това, което е постигнато в момента, няма никаква категоричност за запазване на работата на българските миньори. Всичко е на парче само да се смекчи напрежението”, смята той.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира, че става въпрос за пълен хаос, подчинен само на едно – „да си разпределят правилно парите от плана на техните подходящи фирми“.

Тя определи споразумението като смъртната присъда на българската енергетика и абсолютен прах в очите на хората и лицемерие. „Видимо се карат помежду си, видимо решението не е подписано от ГЕРБ, има напрежение, но то не е за това как да се подобри състоянието на енергетиката, на хората, а как да си разпределят фирмите. ПП-ДБ бяха предложили оня списък с техни фирми, техните партньори скочиха къде са нашите обръчи от фирми – това е причината да се карат. В момента, в който си наместят интересите, ще се укротят“, посочи Нинова.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че енергетиците на срещата вчера са видели, че истинският управляващ е Делян Пеевски.

“Самото Споразумение показва едно – миньорите и енергетиците бяха излъгани. Нито една от шестте точки, с които дойдоха ги няма в Споразумението. Хората трябва са знаят, че 1,7 млрд. евро ще отидат във фирми на ГЕРБ, ПП и ДПС”, посочи Йорданов.

Според него всъщност няма коалиция, има еднолично управление на Делян Пеевски.
„Всички останали са придатъци, а най-жалкият придатък е тоя, дето преди малко избяга от залата, мъжката секретарка на Делян Пеевски, Николай Денков, дето му викат академик. Той е академик по секретарство“, каза Йорданов.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обвини опозицията, че се опитва да внесе разделение в сектора.

„Което е най-малко нужно в този момент, в който ние се опитваме да запазим дейността на комплекса и да възстановим други сектори в региона. Пореден опит за подвеждане и отлагане на проблема. Това безидейно дърдорене и демонстрациите за пореден път задълбочават проблема“, коментира той.

Според Настимир Ананиев от ПП-ДБ критиките се използват с политическа цел.

„Цялото това шоу, което гледаме тука, то е свързано с настоящата предизборна кампания. Всъщност и от ИТН, и от „Възраждане“, и от БСП се опитват да си правят кампанията на гърба на тази трибуна, на гърба на страхове на хората. Даже се виждат и провокаторите, които са организирани на срещи, на протести, всичко останало, пак се вижда“, каза той.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви