Отец Габриеле Аморт
Отец Габриеле Аморт

Отец Габриеле Аморт е най-известният екзорсист в света, официално представляващ Ватикана, и който лично разказва за екзорсизма неща, които никой не е чувал преди.

Откакто хората започват да вярват в Демони и зли духове се появяват начини да бъдат спрени. Разкази за Демони и демонично обладаване, под една или друга форма, се срещат по целия свят и култури, а „лекарствата“ за тях са толкова разнообразни, колкото и хората, които вярват в тях.

Един от начините е практиката на екзорсизма, когато свещеник или друго лице, свързано с религия, се бори лице в лице с тъмните сили. Може да се каже, че най-плодотворният и успешен от тези „бойци срещу силите на злото“ е човек, който някога е бил главен екзорсист на Ватикана и по време на дългата си кариера се изправя срещу самия Сатана.

Отец Габриеле Аморт (1925 г. – 2016 г.) е роден в Модена, Емилия-Романя, Италия.

Едва на 10 години осъзнава, че иска да бъде свещеник, след което изучава дълго и упорито християнски текстове. През 1954 г. той става римокатолически свещеник и тогава разбира, че най-голямата му страст не е да проповядва в църквата, а да се бори с Демоните.

Аморт започва да изучава традициите и ритуалите на екзорсизма като ученик на отец Кандидо Амантини. Постепенно се издига в йерархията и през 1986 г. става главен екзорсист за цялата епархия на Рим. Тогава основава Международната асоциация на екзорсистите.

В допълнение към репутацията си на официален екзорсист на католическата църква, той е известен като много открит и откровен събеседник за необичайната си работа. Аморт разказва много за ритуалите на екзорсизъм, които преди това са неизвестни на широката публика.

Споделя, че неговият сеанс на екзорсизъм продължава около 30 минути, но се повтаря толкова дълго, колкото е необходимо, а в тежки случаи понякога дори няколко години. Обикновено му помагат четирима асистенти, чиято работа е да наблюдават обладания. Повечето от обредите се извършват в специално звукоизолирано помещение, разположено далеч от улицата, така че виковете и стенанията на страдащия да не се чуват навън.

Според Аморт, понякога най-обикновените молитви помагат при екзорсизъм и жертвата седи тихо и спокойно.

Но има случаи, когато обладаният е вързан, за да не нарани себе си и другите, а по време на церемонията крещи, плюе, вика обидни и нецензурни думи.

Аморт използва разпятия, светена вода, осветено масло, книга с молитви и изображение на папа Йоан Павел II, което „особено подлудява Демоните“. Отецът написва две книги за професията си – „Екзорсистът разказва своята история“ и „Екзорсистът: други истории“, в които описва различни случаи от практиката си, църковните учения за екзорсизма и демонологията. Той също е голям фен на филма „Екзорсистът“ и смята, че до голяма степен е „много точен, освен прекомерните специални ефекти“.

Необичайно и неортодоксално е да се чуе всичко това, тъй като преди обикновено Църквата мълчи за подобни неща, оставяйки темата за екзорсизма на заден план, но тъй като Аморт е много успешен, никой не успява да го спре да говори. До момента на смъртта си през 2016 г. той извършва зашеметяващите 160 000 ритуала и често казва, че „в съвремието подобни екзорсизми стават все по-чести“.
Според него съвременните хора често отхвърлят Бог и канят Демони в живота си: „Хората са загубили вярата и суеверието, магията, сатанизмът или дъската Уиджа са заели мястото си, което отваря вратите за Демони в нашия свят.“

Аморт често критикува източните духовни практики като йога, смятайки, че са сатанински, заклеймява “сатанинската рок музика” и поредицата за Хари Потър,

защото „рекламира сатанинската магия“. Отецът твърди, че „съвременният свят е пълен с трикове и капани на Сатаната и Демоните, които влизат в живота по различни начини, за да покварят хората“.

Според него, няколко Демона могат да обладаят човек наведнъж, а понякога дори около сто. Такива случаи изискват много сложни ритуали на екзорсизъм и жертвите са едва живи в края на изпитанието. Аморт е прогонил много Демони, а веднъж се изправя пред самия Дявол.

Този случай е описан в книгата „Дяволът се страхува от мен: животът и работата на най-популярния екзорсист в света“, написана от близкия приятел и колега на Аморт – отец Марчело Станционе. Това се случва през 1997 г., когато болезнено недохранен млад мъж от малко италианско село е доведен в централата на Аморт в Рим.

Аморт веднага усеща, че от него идва мощно зло, което се разпространява от човека като вълна, веднага щом влиза в стаята. Казва да сложат обладания на леглото, а когато започва да се съпротивлява и ръмжи, да го вържат с въже. Тогава Аморт се приближава до човека и казва на глас името на Исус, което кара жертвата незабавно да се „побърка“.

Младият мъж започва да крещи, да се гърчи, да вика ругатни на английски и италиански, да плюе, да се опитва да развърже въжетата и т. н. Тогава Аморт зачита молитви и човекът полудява още повече.

Но отецът не се страхува от поведението му, а от отговора на въпроса: „Кой те притежава?“.

Аморт разказва: „Крещейки и виейки, Демонът се втурна напред и погледна право към него, причинявайки слюноотделяне от устата на младия мъж. Казах: „Нечист дух, който и да си ти, и всички твои слуги, които притежават този Божи слуга, заповядвам – кажи ми името си, деня и часа на твоето проклятие. Мъжът ме погледна и изръмжа: “Аз съм Луцифер!”. Шокирах се. Не очаквах да получа толкова ужасяващ отговор.
Но бях убеден, че ще се бия с него, стига да имам сили. Демонът продължи усилията си, принуждавайки обладания мъж да обърне глава назад и да завърти очи. Така остана да седи с извит гръб за около 15 минути. Стаята стана много студена и по прозорците и стените се образуваха ледени кристали.

През цялото това време постоянно нареждах на Демона да напусне тялото на домакина. Изведнъж тялото на младия мъж се напрегна толкова много, че той започна да левитира. Няколко минути се рееше във въздуха на височина 1 метър.След това жертвата отново падна на леглото и Дяволът призна ,че е победен, като посочи точния ден и час, когато ще напусне тялото на обладания.“

Скептиците заявяват, че „не е ясно доколко всичко това отговаря на действителността“, но отец Марчело Станционе твърди, че всичко описано е напълно вярно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви