Клара Петачи
Клара Петачи

Може да ви се струва странно и дори безумно, но има жени, които обожават властта и никога не искат да се разделят с нея. Примерите са навсякъде, ако започнем историята от Клеопатра и стигнем до съпругата на Саддам Хюсеин. Има някои изключения в цялата история. Едно от тях е Ева Браун. Но ние ще ви разкажем за друга една влюбена жена, която застава и в разстрела до своя любим. Това е разказ за Клара Петачи.

Клара Петачи завършва с разстрел, наредена до своя любим на 28 април 1945 г. За нейният живот може да се спори много. Особено след като и тя самата признава, че е искала да живее богато и щастливо. Както и – да стигне до сърцето на най-важния мъж в Италия. Най-вероятно вече сте се досетели, че става въпрос за Бенито Мусолини.

Преди да стигне до него, Клара винаги е казвала, че иска да бъде известна и богата, това е бил планът ѝ още от първите години. Нейният чар и упоритост не могат да бъдат игнорирани, Клара винаги е знаела как да привлича вниманието на околните, а когато най-накрая успява да се доближи до Мусолини, легендите разказват, че италианецът се е предал за отрицателно време.

Клара не успява да срещне Мусолини в мирно време и да успее да развали още едно семейство. Истината е, че младата красавица е способна да променя курса на историята, както и да разбива мъжки сърца, но когато се среща с Мусолини, единственото допълнение за нейния живот е: да остане в историята. И не можем да отречем, че е успяла да постигне това, макар и финалът да е малко по-кървав, отколкото романтичен.

Още като млада, Клара Петачи живее с култа към Дучето.

В нейната стая има снимки, биографии, изрезки от вестници и всякакви други артефакти. Нека не забравяме, че Мусолини е първият, който измисля най-ефикасната формула за заличаването на здравия разум в едно общество. Родителите на Петачи използват влечението към Мусолини, за да ѝ намерят добър съпруг. Но това също не помага, те дори не подозират какви са били основните ѝ планове.

Най-голямата подигравка на съдбата е, че само няколко дни преди брака, Клара успява да се запознае с Мусолини. Това още повече спъва шансовете ѝ за нормален и очевидно – скучен живот. На 24 април 1932 г. е обявена датата за сватбата ѝ, а избраният е офицер от ВВС на Италия – Рикардо Федеричи. Клара пътува, за да се види със семейството на Рикардо, който живее в Рим. Докато се разхожда по улиците, покрай нея минава самият Мусолини с неговата популярна Alfa C6 1750 Gran Turismo Zagato.

За жена, която е била силно вманиачена към Дучето, не е било трудно да го разпознае. Тя побързала да се качи в такси и да накара шофьорът да проследи лимузината.

В мъжкия свят има много изкушения и слабости. А когато дойдат в тялото на 19-годишна съблазнителка, можем да приемем, че бедният Мусолини просто не е имал шанс. След като излиза от автомобила си, Клара го пресреща и започва да обяснява колко велико е неговото дело. И как той е бъдещето на Италия.

Клара е имала достатъчно суперлативи, за да разтопи ѝ ледник. А ако това не стига, чарът ѝ също можел да помогне. Крайният резултат е, че

след няколко дена ще получи телефонно обаждане от Мусолини. И покана да го посети в Палазо Венеция, където да му почете малко поезия.

Каквото и да говорим, италианците знаят как да правят особено добри покани, с които да спечелят вниманието на аудиторията.

Не знаем и няма как да знаем за лиричните качества на Клара. Но историята разказва, че Мусолини и звъни по цял ден у дома. За съблазнителката това също не е достатъчно. И признава, че когато Дучето не се обажда, тя започва да подозира, че други жени му четат поезията на Данте.

Клара ще прекара няколко години със своя официален съпруг. Но „литературните ѝ интереси” продължават да се споделят с Бенито. Едно трябва да се признае на италианския диктатор. И това е, че той никога не дава повод и не позволява да се потвърди интимната връзка. Бедният Рикардо е можел да бъде и самолетен ас. Но това не означава, че ще успее да върже връзките на Мусолини. Той също разбира какво се случва и в прилив на ревност удря шамар на изкусителката. Преди да се усети, Рикардо получава военен пост в Африка. До пролетта на 1936 г. е подписал, поне историята казва, че е доброволно, документите за развод. Клара вече е свободна и готова да създаде нови и още по-интересни интриги.

Дамата бързо разказва как иска да бъде в краката на Мусолини. И да играе ролята на малко нещастно коте, което да отмъква внимание от време на време. А след като това работи, започва да му обяснява, че той няма да може да живее без нея.

Отдадеността на Клара е огромна и дори екстремна.

По това време и Мусолини не мисли особено за главоболията, които предстоят. Той е в най-високата си точка на кариерата и може да се размине с абсолютно всичко. През 30-те години е спечелил позиции във властта, които малцина ще успеят да видят след това в модерната история на Италия.

Икономиката на Италия успява да се запази във възможно най-турбулентните времена, животът не се променя драстично и всички са благодарни на Мусолини. За съжаление идва и войната, която обаче води до следващият особен проблем – Германия. На 25 юли идва онзи момент, когато фашисткото консулство решава да свали Дучето от власт. Малко след това Мусолини е свален от власт и арестуван. Без протекцията и владеенето на цяла Италия, Мусолини бързо се превръща в основна цел и медиите търсят неговото минало, като внезапно попадат и на Клара, която заема мястото на една доста скъпа любовница, при това не само на Мусолини, но и на цяла Италия.

Преди да има другарски съд, самият Хитлер ще се намеси и ще спаси Мусолини. Колкото и странно да е, австриецът винаги е имал някакви пристрастия и симпатии към Мусолини. Изпратен е в Северна Италия, където е инструктиран да създаде социалистическа партия. Новата държава на Мусолини живее още по-малко и от престоя му в затвора.

До април 1945 г. е ясно, че дори самият Хитлер не може да помогне.

Северна Италия е на път да падне, а вражеските войници дори не срещат съпротива. Мусолни вика конвой и се опитва да избяга с Клара и други членове на семейството. Със себе си взима и верни политици, с които се надява, че ще намери някакво спасение. Изпратени са дори силни немски ПВО системи, които да ги предпазват по пътя.

Клара най-вероятно е мислела, че ще се спаси, но когато наближават швейцарската граница, свободата се изпарява през прозорците. Група партизани разпознават Дучето и бързо се намесват. Германците са свободни да си вървят, но италианците остават в Италия. Опитвайки се да ги заблуди, Дучето решава да се преоблече в немска униформа и дори да си сложи немска каска, за да се скрие с останалите войници.

Маскарадът му отново няма успех. Дучето е задържан във ферма, а на другия ден е подготвен за разстрел със своята любима Клара. За изненада на Мусолини, последният човек, който не се отказва от него, е именно Клара. Тя ще заяви, че иска да умре с Мусолини и няма смисъл да продължава да живее без него.

Разстрелът на Мусолини и Петачи
Разстрелът на Мусолини и Петачи

Нейното желание ще бъде уважено на следващия ден. Партизаните изпълняват смъртната присъда и изпращат тялото на Мусолини на площад в Милано.

 

Телата остават да висят за наказание, а всеки минувач решава да изрази своето мнение и не спира да налага трупа на Мусолини, бият го в главата до степен, в която се вижда и мозъкът му. Същото се случва с Клара и останалите министри.

Бедната Клара така и не разбира дали е била единствената любовница на Мусолини. Той самият признава, че е имал повече от 500 любовници за много дълъг период от време. За нейно облекчение е сигурно, че тя е получила повече внимание, отколкото съпругата на Мусолини.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви