Тунис отхвърли парите от ЕС
Тунис отхвърли парите от ЕС

Президентът на Тунис Каис Сайед отхвърли финансовата помощ, обявена от ЕС през септември, като заяви, че сумата е малка и противоречи на споразумението с блока отпреди три месеца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че този ход на Сайед може да подкопае така нареченото стратегическо партньорство от юли, включващо мерки за борба с трафикантите на хора и затягане на границите след рязкото увеличаване броя на лодките, които се отправят към Европа от северноафриканската държава.

Миналия месец Европейската комисия заяви, че ще отпусне 127 милиона евро помощ за Тунис като част от споразумението за борба с незаконната миграция от Африка към Европа.

„Тунис отхвърля обявеното от ЕС, не заради малката сума, а защото предложението противоречи на меморандума за разбирателство, подписан през юли“, каза Сайед.

Сделката от юли включваше обещание за помощ в размер на 1 милиард евро за подпомагане на разбитата икономика на Тунис, спасяване на държавните финанси и справяне с миграционната криза.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви