Констанца Рангелова
Констанца Рангелова

Дълги години си прехвърляхме топката, заравяхме си главата в пясъка и не се говореше въобще затова какво представлява справедливия преход, как трябва да се случи, и в момента има много голямо неразбиране за това какво стои пред нас, независимо дали има териториално планове или не. Това коментира в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ Костанца Рангелова, енергиен експерт и старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

„Това, което виждаме, е, че след 2030 година икономически просто въглищните централи не могат да съществуват, и затова е необходимо от сега да започнем да планираме как да се справим с тази реалност. И все още има време за някаква подготовка и адекватна реакция. По-добре късно, отколкото 2030 година да се събудим и да си кажем: А какво стана“, обясни енергийният експерт.

По думите ѝ териториалните планове за справедлив преход се грижат тези планове се грижат хората, които са заети в сектора да намерят алтернатива: „Защото дори държавата да им гарантира за още 10 години тяхната работа, след това отново изпадаме в същата патова ситуация. Така че в момента е най-добрият момент да се замислим кои са близо до пенсия и е необходимо да се пенсионират по-рано, кои са такива, които могат да се преквалифицират и да продължат да работят в един много по-динамичен и развиващ се сектор, който да има бъдеще. И реално плановете подсигуряват това, особено големият акцент върху преквалификация в плановете е изключително важен както за тези хора, така и за цялата икономика на региона“.

Припомняме, че Европейската комисия потвърди, че е получила от българските власти териториалните планове за справедлив преход. Говорител на комисията уточни, че в срок до четири месеца може да се очаква оценката на ЕК.

На въпрос дали могат да се очакват възражения, Костанца Рангелова отговори:

„В момента най-вероятно се случват някакви доуточнения по отношение на плановете. В интерес на Европейската комисия е в България да има икономическа стабилност, социално стабилност. Така че от тази гледна точка те няма да кажат „Защо не затваряте веднага въглищните централи?“, а по-скоро ще гледат за това дали е постигнат точно този икономически и социален консенсус.

Най-вероятно ще има някакви малки доуточнения, редакции и т.н., но всъщност няма да има някакъв, няма да го имат този брюкселски диктат, който се опитва да се внуши на хората, а по-скоро ще бъде някаква взаимна работа за това да се направи така, че плановете да бъдат по-конкретни, да има ясни цели и да се вижда как може да се следи тяхното изпълнение“, според енергийният експерт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви