Лидия

На 7 октомври 2023 г.. (събота) цяла България е поканена на едно наистина специално и ексклузивно музикално събитие: концерта Fusion Passion. Той ще събере на сцената на Културен дом НХК, Бургас две дами от световната сцена – пианистката Донка Ангъчева и цигуларката Лидия Байч. Познати и обичани навсякъде, те са свирили в най-елитните зали в света, заедно с най-добрите филхармонии и имат милиони гледания в Spotify, което е огромно постижение за класически музиканти. Повече, разказва българското участие във вълнуващия концерт, част от афиша на VI Порт Прим Арт Фест – виртуозната пианистка Донка Ангъчева.

Донка Ангъчева

 Бихте ли разказали повече за предстоящия ви в Бургас концерт с Лидия БайчFusion Passion?

Работя с Лидия от няколко години, като наистина е удоволствие да създаваме музика заедно. Свърза ни инициативата „Изкуството в Австрия продължава да живее,“ на която я бях поканила. Тя наистина беше впечатлена от идеята. Бяхме чували една за друга, но всъщност никога не бяхме свирили заедно. Когато се събрахме за първи път да репетираме, се получи абсолютна симбиоза. Това е може би като едно партньорство между двама души – то или се получава или не. Когато свирим заедно, дори не е необходимо да имаме зрителен контакт. Преди няколко седмици имахме концерт и точно това се случи, нямахме възможност да се гледаме докато свирим, защото пианото беше позиционирано по малко по-необичаен начин. Това беше наистина нещо много вълшебно, защото свирихме абсолютно заедно, дишахме абсолютно заедно и мисля, че когато музицирането идва от най-дълбоко в душата, тогава може да се получи магия.

Избрахме програмата за Fusion Passion в Бургас с цел, да отговорим на абсолютно всеки вкус. Избрали сме соната за цигулка и пиано от Е. Григ, избрахме произведения от уникалния виенски виртуоз Фриц Крайслер, с цел да пресъздадем и да представим Виена и нейната атмосфера, както и произведения от изключителния аржентински танго композитор Астор Пиацола, който е бащата на танго нуево. Мисля, че публиката ще бъде доволна и се радвам безкрайно за поканата. Благодаря много на Гранд хотел и СПА Приморец, организатор на Порт Прим Арт Фест, че ни поканиха да бъдем част от този прекрасен фестивал.

 На 5 октомври 2023 г. от 18 ч. в „Приморец“ отново като част от Фестивал Порт Прим в Бургас, публиката ще може да гледа филма на Георги Тошев за Вас – Appassionata. Бихте ли разказали повече за него?

С журналиста Георги Тошев се запознах преди няколко години, точно преди един мой концерт в Античния театър в Пловдив. Когато той реши да направи интервю с мен ме впечатли безумно, защото беше един от малкото журналисти, които емоционално ме поведоха към разговора. Човек има чувството че Георги изживява с теб тези твои истории, този твой свят. Дори едва ли не, че е част от него. Няколко месеца след това ми се обади да ме попита как съм, да ми разкаже, че е гледал в социалните мрежи благотворителните концерти и инициативи, които организирам, много е впечатлен и би желал да направи филм за мен. Аз бях естествено абсолютно щастлива от факта, че човек като него има такова желание и цел. Appassionata снимахме може би малко повече от една година. Екипът на Тошев ме придружаваше в България, в Швейцария, в Австрия и това бе едно преживяване, което никога няма да забравя.

 Вие сте артист от престижната селекция Bösendorfer Artist. Бихте ли разказали на публиката какво означава тази принадлежност?

Фабриката за пиана Bösendorfer е водещата в света за производството на рояли и е с много дълга история. Единствен продължител на виенската традиция на производството на инструментите до днес. Композитори, пианисти, диригенти като Франц Лист, Рубинщайн, Караян, Пласидо Доминго, Андраш Шиф, всички тези уникални артисти са намерили удовлетворението в инструмента и са преоткрили своя звуков свят в него. Когато младият виртуоз Франц Лист изпробва рояла на Bösendorfer, той издържа на неговото мощно свирене и това прави с един замах Bösendorfer известен. За мен наистина е чест да бъда артист на Bösendorfer и съм много благодарна за това отличие.

Поздравления за инициативата Ви за онлайн концерти „Изкуството в Австрия продължава да живее“, събрала публика и изкуство във времената на световната пандемия. Колко публика и артисти обхвана до момента тя?

Инициативата „Изкуството продължава да живее“ постави много ярък акцент в културният живот в Австрия, за до момента над 100 артиста, безброй спонсори, партньори, хора, които от любов към музиката, към изкуството подадоха ръка, приятели, ценители на изкуството и над 1 млн. души публика от целия свят.

Преди броени дни бяхте отличена като „Жена на годината“ в категория „Изкуство и култура“ на Look business awards, Австрия. Какво е тя за Вас и какви нови отговорности Ви носи?

Да, тази награда се присъжда вече за 10-и път и тази година я спечелих аз като Bösendorfer Artist в категория изкуство и култура и като основател на моята инициатива „Изкуството в Австрия продължава да живее“. Това ме прави особено щастлива, защото моите добри дела, моите мечти да правя света по-добър, се оценяват от обществото. Моето изкуство и музиката ми се харесват. Това ме мотивира и ми дава сила да продължа.

 Вие сте сред хората, които ще застанат пред публиката на Forbes Women Forum 2023 – The sky is the limit. Кое е най-важното послание, което искате да предадете „нататък“?

Да, ще бъда част от този форум в областта на бизнеса, образованието, науката, културата, който ще събере жени с буден ум, за които няма граници. Сред канените са Силвена Роу, номинираната с „Оскар“ Мария Бакалова и много други силни дами. Аз ще представя концепцията за моята инициатива „Изкуството продължава да живее“ и сътрудничеството ми с партньори. Всъщност, изкуството как да се изградиш като силна личност и да помагаш на талантите в тяхното развитие. Като посланичка на културата и изкуството искам да кажа на всички хора по целия свят, че изкуството да мечтаеш е наполовина сбъдната мечта. Човек никога не бива да спира да мечтае и винаги трябва да се бори. Естествено всичко е свързано с много труд и вяра в самия себе си, но аз съм сигурна, че мечтите се сбъдват, рано или късно.

Колко време отделяте на пианото и какво е то за Вас?

Пианото е моят най-добър приятел, когато съм щастлива, когато съм тъжна, то е винаги до мен и ме разбира най-добре. Дните, в които не свиря, може би се броят на пръсти.

Какво още си пожелавате в професионален план?

Благодарна съм действително за всичко, което ми се случва. За мен всеки един концерт, всяко партньорство, всяка изява с мои колеги на сцената е изживяване. Аз живея за мига. Обичам да преследвам мечтите си, обичам да преследвам целите си. Естествено, слава Богу имам безбройни мечти и може би една от тях е да повдигна още повече културния дух в България – в моята любима държава, в която съм израснала, в която съм се утвърдила като артист и може би мечтата ми е действително класическата музика, културата да бъдат повече ценени в България.

„Заповядайте на 5 октомври от 18 часа в Гранд хотел Приморец, Бургас на премиерата на филма на Георги Тошев Appassionata и на 7 октомври в 19 часа в Културен дом НХК на нашия концерт с Лидия Байч – Fusion Passion – и се потопете в един уникален музикален свят заедно с нас.“ – кани Донка Ангъчева.

Входът за филмовата премиера на Appassionata, е безплатен.

Билетите за концерт Fusion Passion са в продажба на каса „Часовника“, Бургас като можете да направите резервация и да получите повече информация на тел. 0894 898 098.

Всички са добре дошли!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви