Жертвите на домашно насилие помагат на насилника си

Жертви на домашно насилие променят показанията си в съда и насилникът се връща вкъщи. Промяна на показанията на пострадало лице е възможно да обърне хода на дело гледано в Районен съд – Бургас за защита от домашно насилие, разказват от Районния съд в Бургас.

В хода на разследването в качеството на обвиняем е привлечен Георги К., за това, че на 01.08.2023 г., в гр. Бургас, се заканил с убийство на М. И. – в състояние на бременност, с думите, че ще я убие, че ще я удари и ще я приспи, като едновременно с това й нанесъл побой (престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. с ал. 1 от НК). С определение от 03.08.2023 г. Районен съд – Бургас взе спрямо обвиняемия мярка за неотклонение „Задържане под стража“, който съдебен акт не бе атакуван пред по-горна инстанция и е влязъл в сила.

В Бургаският районен съд бе внесено споразумение, което съдията отказа да одобри поради преценка за снизходителност на наказанието. В хода на производство по молба за изменение на мярката за неотклонение на обвиняемия, пострадалата заявява отказ от показанията си и се възползва от възможността на закона, да не свидетелства срещу съжителя си. Бургаският районен съд изменя взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Георги К. в „Домашен арест“, но декларирания отказ от показания е в състояние да промени вида и характера на обвинението.

При разглеждане на искането за изменение на мярката за неотклонение на Георги К., настоящата съдебна инстанция счете, че от събраните доказателства в досъдебното производство до този момент може да се направи извод за наличието на обосновано подозрение, че обвиняемият Георги К. вероятно може да е съпричастен към извършване на престъплението, за което е привлечен в това качество.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви