Филиал Бургас на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ откри своята първа академична година.

Разкриването на изнесената структура съвпада с отбелязването на 135-годишнината на най-големия учебен и научноизследователски център в страната.

„Днес е знаменателен ден – откриване на първия филиал на първия български университет в първия по обичаност град на България. Раждането на филиала беше белязано от предизвикателства и отне години. Времето беше необходимо, за да се избистри постепенно представата на всички включени в начинанието страни за това какво трябва да представлява тази дръзка нова структура. Днес сме свидетели на това как тя придоби форма и прави първите си крачки в академичния живот.“ – каза в обръщението си директора на Филиал Бургас проф. д-р Теодор Седларски.

Празничната церемония по откриване се проведе в двора на Културен дом НХК. Студентският химн “Gaudeamus Igitur” прозвуча в изпълнение на камерния хор на катедра „Музика и мултимедийни технологии“ при Факултета по науки за образовнаието и изкуствата.

Водосвет за здраве отслужиха представители на бургаското духовенство.

През 2023/2024 година във филиала ще се подготвят студенти по специалности от професионално направление „Музикално и танцово изкуство“ за придобиване на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“ и по специалности от професионално направление „Религия и теология“ за придобиване на степен „Магистър“.

По време на откриването първите студенти получиха студентските си книжки.

Бургаският филиал на СУ се помещава в няколко пространства в града – в морската градина, в Конгресния център и в НХК, където вече се работи по организацията на конференции с национално и международно значение, филмови прожекции, концерти на млади таланти, публични лекции, представяне на книги и нови изследвания, духовни беседи.

Те са отворени за бургаската общественост, която винаги е поканена да надниква в пространствата за нещо предстоящо, да предлага теми от интерес и учебни програми, които би искала да се провеждат в града.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви