Представители на арменската общност в Бургас излязоха на мирен протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах.

Протестът е част от международна инициатива на всички арменски общности и се провежда по едно и също време в различни градове в България, Европа и по света.

В Бургас хората се събраха пред арменската църква Сурп Хач /Свети Кръст/. Там бе прочетено и открито писмо, насочено към лидерите на Европа, с което арменската общност настоява за бързи дипломатически действия за предотвратяване на насилието, което сега се случва в Нагорни Карабах от страна на Азербайджан.

Събра ни това, че сме свидетели на едно престъпление срещу човечността, което сега се извършва от страна на Азербайджан. Бургаската общественост е съпричастна с арменците, защото това, което се случва там, можем да окачествим като един античовешки акт. Скоро в Нагорни Карабах няма да остане нито един жив арменец. В тази територия има такива християнски паметници на културата, които и в Рим не могат да се видят“ , сподели бургаският журналист Кеворк Дадурян, който е един от организаторите на протеста днес.

„България през годините е доказвала, че няма по-верни съюзници от арменците, защото българската съдба е идентична на арменската. Настояваме за дипломация, защото както е тръгнало скоро Европа може да я няма. Вчера беше Украйна, днес е Армения, утре това може да се случи и с България. Азербайджан сега много умело използва това, че Европа е зависима газово от нея, но е важно да отбележим лицемерието. А то е, че в много малка част от този газ е азерски. Повечето от него е руски“  каза още той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви