Фрази,които умните не използват
Фрази,които умните не използват

Умните хора предпочитат да следят речта си, тъй като добре разбират силата на думите. Ето някои фрази, които трябва да избягвате. Те ви карат да изглеждате глупаво.

„Аз съм умен.“
Умните хора не трябва да се хвалят с нивото на интелигентност, защото разбират, че действията говорят по-силно от думите. Интелигентността се проявява в много форми и това, че друг човек не е на едно мнение с вас, не го прави по-малко интелигентен от вас.

„Това се разбира от само себе си.“
Когато започвате речта си с тази фраза, вие насърчавате другите хора да ви игнорират. Интелигентните използват по-ефективни техники от самоубийствените преамбюли и се опитват да ги избягват на всяка цена.

„Не се обиждайте, но…“
По правило когато изричате тази фраза, вие се подготвяте за евентуална атака. И най-често събеседникът ви също разбира това. Опитайте се да избягвате подобни изрази и намерете по-добър начин да кажете на хората това, което може да не им хареса.

И една от онези фрази, които са направо опасни!

„Не мога.“
Когато си казваме, че не можем да направим нещо, автоматично се настройваме за провал. Думите ни се превръщат в единствения източник на истина за мозъка ни и в същото време в самоизпълняващо се пророчество. Вместо да казвате „Не мога“, опитайте се да намерите начин да го промените на „Мога!“.

„Това не е по моя вина.“
Вместо да се прави на жертва, умният човек ще поеме отговорност за ситуацията и нейния резултат. Той ще използва неуспеха си, за да избере друг път и да продължи да преследва изпълнението на целта. Дори и да не е по негова вина, той пак ще приеме резултата и ще продължи да се движи напред.

„Не е честно.“
Животът не е справедлив, но когато казвате тази фраза, изглежда, че вярвате, че трябва да бъде, което от своя страна ви кара да изглеждате глупаво и незряло. Тези думи вървят заедно с фразата „Не е по моя вина“, защото отнемат възможността ви да промените ситуацията. Вместо да се оплаквате от несправедливостта на случващото се, опитайте се да намерите начин да се адаптирате и да преодолеете трудностите.

„Колкото до… ти също си …!“
Като пример можете да цитирате редовете „Що се отнася до жена, ти си твърде силен“ или „Що се отнася до мъж, ти си твърде нежен“.

Използването на подобни фрази моментално ви кара да изглеждате като повърхностен човек, който живее според стереотипите.

Те предполагат, че всички хора са физически еднакви или че в определена категория всички нейни членове имат еднакви навици, стилове на поведение и външен вид. А това просто не е вярно.

„Не ми пука.“
Умните хора се интересуват. Те са много състрадателни и затова не използват фрази като „На кого му пука?“ или „Не ми пука!“. Вместо това те са съпричастни, състрадателни и винаги се съобразяват с чувствата на другите.

„Изглеждаш…“
Умните хора осъзнават, че груби коментари като „Изглеждаш стар“ или „Дебел си“ носят повече вреда, отколкото полза. Подобни фрази са обидни и крайно неподходящи. Вместо да изтъквате колко зле изглежда другият човек, опитайте се да определите дали всичко е наред.

„Всичко трябва да бъде направено идеално.“
Съвършенство не съществува и умните хора знаят това. Няма нищо лошо в стремежа към идеала, но ако се опитвате да постигнете съответствие с нереалистичен стандарт, сте обречени на провал от самото начало.

„Един умен човек би разбрал.“
Ако смятате, че другите хора са глупави, защото не ви разбират, в крайна сметка само ще се изкарате пълен глупак.

„Така правят всички.“
Мама често казваше „Ако всички скочат от моста, ще скочиш ли и ти?“. Колкото и изтъркани да звучат тези думи, те не са загубили своята актуалност и днес. Често пъти, ако някой направи нещо, не е нужно сляпо да повтаряте едно и също нещо. Умните хора разбират, че е необходимо критично мислене, за да поставите под въпрос текущата тенденция и мотивите на тълпата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви