Миньорите протестират

Протестиращи миньори и енергетици блокираха главни пътни артерии на много места в страната. Те настояват за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, съобщава БТА.

Малко преди 7 ч. те ограничиха преминаването през магистрала „Тракия“, Прохода на републиката в района на Гурково, през главния път между Стара Загора и Хасково, през главния път София – Бургас, като блокираха движението и пред ТЕЦ „Брикел“. Служители на Топлофикация Русе пък блокираха района на граничен пункт „Дунав мост“.

По време на протеста в Прохода на републиката се стигна до напрежение между недоволните и шофьори, опитващи се да преминат.

Протест има и на служители в ТЕЦ „Бобов дол“ и мините в района, съобщава БНТ. Десетки автомобили, управлявани от работещите в ТЕЦ-а тръгнаха на протестно шествие по автомагистрала „Струма“. Те са съпровождани от полицейски патрули, които да контролират движението по аутобана. Придвижването на протестиращите е в дясната лента в посока Благоевград и Кулата. Движението на разклона за Дупница и Кюстендил е усложнено от автомобилите с протестиращите. Движението на другите автомобили също е затруднено.

Работници от „Мин индъстри“ – Перник и Топлофикация Перник протестират на пътен възел „Даскалово“, който свързва магистралите „Люлин“ и „Струма“, като затвориха движението на изхода в посока Перник.

Вчера миньори, енергетици и представители на синдикални организации се събраха пред сградата на културния център в Раднево, където трябваше да се проведе извънредната среща с представители на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В сряда беше предвидено гласуване на Плановете за справедлив преход на въглищните региони, но беше отложено заради възникналото напрежение. Вчера заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов беше в Раднево, но синдикати, миньори и енергетици отказаха да го изслушат.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви