Приключи извънредното заседание на Министерския съвет, на което основна тема беше съдбата на въглищни централи у нас. След края му премиерът Николай Денков заяви:

„Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е утре, събота, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи. Защото рискуваме загуба на милиарди левове – 3,5 милиарда лева. Те могат да бъдат загубени, ако ние изпуснем този срок. В документите, които изпращаме, ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година“.

По думите му няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

„По икономически причини поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, защото икономически няма да бъде възможно да функционират повече. Именно затова е изключително важно да се създадат механизми, с които хората, които имат необходимата квалификация, могат да намерят реализация в същия регион. Вече работим по тази тема. Създаваме предприятие, което ще работи в същия регион, за превръщане на териториите на мините в зони, в които е подходящо да се развива икономическа дейност, например индустриални зони.

Това предприятие няма да изземва функции от мините. То ще работи в сътрудничество, в координация с работата на мините, така че те да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат. Създавайки такива територии, които са подходящи за инвеститори, ние очакваме там да се появят нови, модерни компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този регион“.

Денков посочи, че интересът към тези региони от нови инвеститори е изключително голям.

„Това е важно за ЕК, за да позволи тези инвестиции, които обсъждаме днес, да бъдат насочени към съответните региони“.

Новото предприятие ще бъде създадено тази година, допълни премиерът.

„Днес, след разговори сутринта с ръководителите на двата основни синдиката, се договорихме, че ще има сериозни социални пакети по примера на водещите европейски икономики, когато има съществени сътресения в даден сектор… Моят призив, отново го повтарям към протестиращите, е: „Спрете с протестите. Вашите представители трябва да дойдат тук на преговори, защото това е начинът да се търсят решения. В следващите 2 месеца ние ще преговаряме с ЕК и това време е достатъчно, за да можем да специфицираме“.

След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки това, което сме се договорили.

„И до края на декември всяка членка на ЕС трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, средствата ще се изгубят и последствията за тези региони ще бъдат изключително тежки“.

Работата на територията на мините ще продължи 10 години след затварянето им, категоричен е премиерът:

„Работата в територията на мините – по тяхната рекултивация и трансформация, така че да бъдат използвани за развитие на бизнес, индустрия, нови технологии – ще продължи поне 10 години, след като бъдат затворени мините, така че всъщност работа за хората в този регион, с тази квалификация ще има още много години, след като бъдат закрити ТЕЦ-овете и мините като източник на въглища. При това няма проблем, ако те могат да изнасят. Например в момента мините изнасят към Сърбия. Няма никакъв проблем в това отношение, стига разбира се, сръбските ТЕЦ-ове да могат да издържат на конкуренцията“.

Денков призова онези, които решат да продължат протестите си „да го правят по законен начин“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви