Попзвездата Шакира е обвинена в укриване на данъци за втори път от испанското правителство, предаде Би Би Си.

Прокурорите в Испания твърдят, че през 2018 г. певицата е измамила държавата с 6,7 млн. евро (7,1 млн. долара, 5,8 млн. паунда).

Те твърдят, че това е станало, когато тя не е декларирала милиони авансови плащания за световното си турне El Dorado World Tour, наред с други плащания.

Испанските прокурори започнаха второто разследване през юли 2023 г., но оповестиха подробности във вторник.

Испанската телевизия RTVE твърди, че 46-годишната певица е наясно с новите обвинения, но информационна агенция Ройтерс съобщава, че юридическият екип на Шакира в Маями – където тя сега живее – все още не е бил уведомен за тях.

Вместо това те са били „съсредоточени върху подготовката на съдебния процес за финансовите 2012-14 г., който ще започне на 20 ноември“, се казва в изявлението им пред Ройтерс.

Новите обвинения се основават на факта, че през 2018 г. Шакира е живяла в Барселона с футболната звезда Жерар Пике и следователно е била длъжна да облага всичките си международни приходи там.

Те твърдят, че вместо това тя е пренасочила парите си към „дружества със седалище в държави с ниско данъчно облагане и висока степен на непрозрачност“.

През ноември тази година Шакира ще бъде изправена пред съда в Барселона за шест отделни предполагаеми данъчни престъпления – обвинения, които тя отрича.

По това дело тя е обвинена, че не е платила данъци в размер на 14,5 млн. евро (15,3 млн. долара, 12,6 млн. паунда) в периода 2012-2014 г., но многократно е отричала всякакви нарушения.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви