Модна къща „Диор“ се изправя срещу стереотипите и сексизма с феминистко модно ревю на Седмицата на модата в Париж, съобщи АФП.

Творческият директор Мария Грация Киури представи архитектурно структурирани силуети.

„Щастлива съм, че имам възможност да бъда тук. Това са исторически моменти“, каза пред АФП италианската дизайнерка.

„За тази колекция тръгнахме от идеята за света на магьосницата, но най-вече мислихме за стереотипите, които ни съпътстват още от детството, както и за стереотипната представа за това как изглежда парижанката.“

Сред един от ключовите символи в колекцията е Айфеловата кула, трансформирана от дизайнерката Мария Грация Кюри. Трансформиран и омекотен е и емблематичният силует на „Диор“ – скулптурираната разкроена пола с вталено сако.

Парижанката на Киури има „правото“ да носи мъжки сака, плисирани поли, леки и удобни дрехи, подходящи за всички сезони.

Мрежестите облекла заемат важна роля в колекцията, те обгръщат тялото, без да го стягат. Ризите са асиметрични, оставяйки голо рамо. Роклите са дълги и прозрачни.

Освободените жени на „Диор“ носят боти в милитаристичен стил, както и пантофки с каишки до коленете, украсени с перли.

„Светът на магьосниците“ е в мрачна палитра, загадъчен и силен. Флоралните мотиви, характерни за „Диор“, са трансформирани в графични черно-бели щампи.

Принтовете и бродериите на дрехите изобразяват фазите на луната и слънцето, билки, фантастични животни. Някои от моделите изглеждаха обгорени, а други – разкъсани или изтъркани, придавайки рок привкус на колекцията.

„Харесва ми идеята да разказвам история посредством износването на тъканта“, каза дизайнерката.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви