Българите остават в затвора
Българите остават в затвора

Обвинените в заговор за извършване на шпионаж във Великобритания в полза на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в затворите, в които се намират.

Очакванията на журналистите да заснемат българите при пристигането ни в съдебната зала в Лондон не се оправдаха. Обвинението беше отправено чрез видеовръзка, предаде кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов.

Русев, Джамбазов, Иванова, Стоянов и Габерова се появиха на екран в заседателната зала от затворите, в които се намират. Петимата бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и обекти, посочени от Русия. В обвинението включително става дума и за отвличане.

Задържаните ще останат в затвора без възможност да бъдат пуснати под гаранция, защото представляват потенциална опасност и има вероятност да избягат.

Следващото дело по случая ще бъде на 13 октомври в Централния наказателен съд.

Срещу Русев, Джамбазов и Иванова при арестуването им бяха отправени и обвинения в притежание на фалшиви документи за самоличност. От Кралската прокуратура обявиха, че наказателните производства срещу петте лица са активни и всеки има право на справедлив процес.

Журналистите ще имат достъп до делото, но няма да имат право да изнасят цялата информация, допълва кореспондентът. В съдебната зала присъства и българският консул Николай Иванчев, въпреки че няма изрично искане за това от обвиняемите българи.

Посолството ни в Лондон следи случая отблизо. Завеждането на дела за шпионаж в британските съдилища е рядкост, като случаите на шпионаж от чуждестранни граждани често се решават директно чрез експулсиране.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви