Мария Пиргова
Мария Пиргова

Борисов спазари София, Пловдив, големите градове. Заради това бавеше номинацията. Търсил е човек, който ще повтори ролята на г-жа Цачева. Борисов не може да управлява столицата и да носи отговорност за нея. Така политологът проф. Мария Пиргова отговори на въпроса как лидерът на партия ГЕРБ е стигнал до решението журналистът Антон Хекимян да бъде техният кандидат за кмет на София.

„Ако слушаме Борисов, звездите са му проговорили. По нищо не личи ГЕРБ да са се отказали от районните кметове. Столичният общински съвет е неговата цел“, заяви политологът Емил Соколов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според проф. Мария Пиргова тази номинация задава и тежките въпроси за взаимовръзката власт – медии.

„Един човек, който се представя за свободен журналист, решава да стане кмет. Мен нищо не ме изненадва. Как работят медиите в България – ние много добре знаем. Днес, например, външните собственици на BTV се възмущаваха, за да докажат, че BTV e независима медия.“

По думите ѝ Борисов продължава да управлява на феодален принцип. „Няма да има мнозинство в общинския парламент. Мнозинства ще имат ПП-ДБ. Борисов управлява и победи, и загуби. България е феодализирана и продължава да е негова“, прибави тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Показността, с която се развиват процесите, се случва за първи път. Това е необичайно, издава някакви неуредици. Цялата тази показност определено остава горчив вкус. Станахме свидетели на доста измъчена договорка, която нито на ГЕРБ, нито на Хекимян ще направи някаква услуга“, подчерта Соколов.

На въпроса дали рейтингът на екрана означава победа като кмет, проф. Пиргова бе категорична: „Не, г-н Хекимян не е показал управленски качества. Едно е да управляваш фирма, медия, друго е да управляваш град. Мисля, че г-н Хекимян ще остане неубедителен. Ние сме допуснали в нашата политика да няма грам морал.“

„Не мисля, че г-н Борисов може да разчита на голям обем корпоративен вот. Предстоят много оспорвани избори, където всичко ще е на живот и смърт. На тези местни избори ще се реши какво ще се случи със сегашното правителство“, коментира политологът Емил Соколов.

Според проф. Пиргова най-смешна е позицията на ДПС: „Казаха, че няма да подкрепят никого на балотаж. Те нямат 2-3 хил. гласове в София, кого ще подкрепят.“

„Не трябва да описваме съревнованието между партиите. Местните избори са гръбнакът. Няма партия, която да може да си позволи с лека ръка да се случи някаква договорка, тъй като следващите години може да им изиграе лоша шега“, завърши Соколов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви