Днес обвиняват българите в шпионаж
Днес обвиняват българите в шпионаж

Днес петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят в съда в Уестминстър в централен Лондон, където ще им бъдат повдигнати обвинения в шпионаж в полза на Русия.

Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, графство Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 и Катрин Иванова на 31 години – и двамата от западния лондонски квартал Хароу, Иван Стоянов, на 31 години, от Грийнфорд, западен Лондон и 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, северозападен Лондон се очаква да бъдат обвинени в престъпления, съгласно член 1 от Закона за наказателно право от 1977 година. Това означава „участие в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на вражеска държава“. Става дума за периода август 2020 година и февруари тази година.

Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха обвинени в притежаване на фалшиви документи за самоличност през февруари след претърсване на жилищата им, когато бяха арестувани. Смята се, че петимата представляват шпионска клетка, чийто ръководител е Орлин Русев. Завеждането на дела за шпионаж в британските съдилища е много рядко, като случаите на шпионаж от чуждестранни граждани често се решават директно чрез експулсиране. Отношенията между Обединеното кралство и Русия обаче се влошиха рязко след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари миналата година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви