ГЕРБ пази ресторантите от данъци
ГЕРБ пази ресторантите от данъци

ГЕРБ-СДС е против идеята на финансовия министър да бъде върната ставката от 20 процента ДДС за ресторантьорския бизнес, заяви на брифинг в парламента Десислава Трифонова от коалицията. По думите ѝ идеята не е била съгласувана с парламентарната им група и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пред журналисти по-рано Асен Василев съобщи, че връщането на ставката от 20 процента ДДС за ресторантите е предвидено в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите е разработило и предстои да публикува днес или утре за обществено обсъждане.

„Ние няма как да подкрепим такова предложение поради факта, че сме поели ангажименти към избирателите си и няма как да ги излъжем. Още повече такива еднолични решения на министъра на финансите без съгласуване с ГЕРБ са недопустими“, каза Трифонова, цитирана от БТА. Тя подчерта, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша, да се преразгледат техните предложения и чак тогава да се преценява дали по някакъв начин трябва да бъдат вдигани ставки.

От ГЕРБ-СДС припомниха, че Асен Василев е получил подкрепата на тяхната парламентарна група при приемането на бюджета за 2023 г.,

като голяма част от мерките, свързани с изсветляването на икономиката, събирането на данъчни и осигурителни приходи, са били подкрепени от депутатите на първата политическа сила. „Всякакъв друг вид мерки, резки движения във връзка с повишаване на данъчни ставки, което не е обсъдено и аргументирано пред парламентарната им група, няма да бъде подкрепено на този етап“, подчерта Александър Иванов.

По думите му това би оказало и голямо влияние както върху бизнеса, така и върху потребителите и възможността за конкурентоспособност на българския хотелиерски и ресторантьорски бранш.

Според Любен Дилов трябва да се обмисли отново отхвърлената идея на бранша за въвеждане на патентен данък, защото той е един от инструментите, които могат да направят диференциацията между различните типове ресторанти и заведения, каквато няма в общото законодателство.
„Смятаме, че има нужда от много повече разговор и диалог и правителството няма да загуби нищо от него. Много е прибързано това решение. Надявам се, че министърът просто тества терена. В противен случай ще срещне сериозна съпротива“, заяви Дилов.

„Много често парламентът прави грешката да приема законодателство в интерес на администрацията, а не на хората“, посочи още той. Според Дилов водещ трябва да е интересът на тези, които генерират средствата, които издържат правителството и парламента.

Той припомни думите на Асен Василев, че ще запази 3% дефицит при тези условия, при които заварва данъчната политика. „Ако ще прави промени, те трябва да имат голяма подкрепа, каквато в момента няма“, добави Дилов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви