Торинската плащаница
Торинската плащаница

Торинската плащаница, е голямо парче ленен плат, използван за увиване на тялото на Исус Христос, според вярващите в него. Платното съдържа бледо изображение, за което хората твърдят, че показва лицето на самия Исус от Назарет, допълнено с трънен венец и петна, за които хората смятат, че са кръв.

Както при други предполагаеми реликви, свързани с Исус, автентичността му е силно съмнителна. Първото налично историческо свидетелство е от 1354 г., записано от рицаря тамплиер Жофроа дьо Шарне. Тридесет и пет години по-късно то е изложено, но определено за фалшиво от епископа на Троа, който го нарича „хитро нарисувано, като истината е удостоверена от художника, който го е нарисувал“.

Въпреки това папите през годините са вярвали в автентичността на Торинската плащаница (Sindone di Torino) и са правили поклонения пред нея чак до 2015 г. Плащаницата рядко се излага днес, но е подложена на научно изследване, в опит да се определи точно кога и къде е направена и от кого.

През 80-те години плащаницата е подложена на радиовъглеродно датиране, заедно с три контролни проби, от три отделни екипа учени, всеки работещ независимо.

„Резултатите от радиовъглеродните измервания в Аризона, Оксфорд и Цюрих дават калибриран календарен възрастов диапазон с най-малко 95% сигурност за лененото платно на Торинската плащаница от [CE] 1260-1390 г.“, заключава документ за тестовете, публикуван в Nature.

„Следователно тези резултати предоставят убедително доказателство, че лененото платно на Торинската плащаница е средновековно.“

Това го датира приблизително във времето, когато се появява в историческите летописи, близо до времето, когато епископът на Троа го обявява за хитра измама. Оттогава се предполага от онези, които вероятно искат да повярват в автентичността му, че екипите може да са взели пробата от област на плащаницата, която е била реставрирана през 1200-1300 г., или че плащаницата е била замърсена по време на пожара в Шамбери, Франция, през 1532 г.

Хващайки се още по-отчаяно за сламка, други предполагат, че плащаницата е била замърсена от въглероден окис, което измества датирането на тъканта с около хиляда години. Подлагането на други дрехи на въглероден окис като тест обаче не е показало значително въздействие върху радиовъглеродното датиране.

Други изследвания са фокусирани върху шарките на самата плащаница. Един екип, използвайки манекен и доброволец, симулира рани, както е показано на плащаницата, използвайки истинска и синтетична кръв. Кръвта е изпомпана до и пусната в точките на раните, за които се предполага, че са показани на плащаницата, която след това е оставена да тече, за да покаже на изследователите как ще изглеждат получените отпечатъци.

Екипът се е надявал да определи дали моделите са в съответствие с Т-образно разпятие или Y-образно разпятие, но

стига до заключението, че изобщо не съответстват на разпятието.

Частите на тялото трябва да са били под различни ъгли, за да се получат шарките, които се виждат върху плащаницата.

„Анализът на кръвната картина (BPA) на кървавите белези върху Торинската плащаница показва, че те са нереалистични. Анализът на тенденцията на следите от кръв върху Торинската плащаница показва, че те са напълно нереалистични“, заключава Луиджи Гарласкели (Luigi Garlaschelli), един от авторите на експеримента.

Въпреки че този анализ също е поставен под въпрос – от хора, които казват, че е можело да бъде променен, ако тялото е било транспортирано вътре в савана, но научните доказателства досега разказват проста история.

„Най-простото, макар и най-скучно заключение, до което може да се стигне, е, че възрастта на плащаницата е нейната историческа възраст“, пише екипът.

В някакъв момент преди плащаницата да влезе в историческите записи през 1300 г., тя е била изфалшифицирана.

Справка:
Radiocarbon dating of the Shroud of Turin, Damon, PE;Donahue, DJ;Gore, BH;Hatheway, AL;Jull, AJT;Linick, TW;Sercel, PJ;Toolin, LJ;Bronk, CR;Hall, ET;Hedges, REM;Housley, R;Law, IA;Perry, C;Bonani, G;Trumbore, S;Woelfli, W;Ambers, JC;Bowman, SGE;et al. Nature, https://doi.org/10.1038/337611a0
A BPA Approach to the Shroud of Turin, Matteo Borrini, Luigi Garlaschelli, American Academy of Forensic Sciences. PMID: 29989172 DOI: 10.1111/1556-4029.13867

Източник: What Scientists Found When They Studied The Shroud Of Turin, IFLScience

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви