Захарният диабет тип 2 е хронично заболяване, при което нивата на кръвната захар са повишени.

На пациентите с това заболяване обикновено се предписва да следват определена диета и да водят здравословен начин на живот. Това обаче не означава, че трябва радикално да промените обичайната си диета и да отделяте няколко часа за упражнения всеки ден.

Например, според проучване, проведено от учени, отказът от сладки газирани лимонади може да има забележим положителен ефект. Обратно, пиенето на определени напитки е свързано с по-ниска честота на диабет. Ето кои са напитките, според Rambler:

Кафе

Новина, която ще зарадва любителите на кафето: ежедневната консумация на 3-5 чаши ободряваща напитка, съдържаща около 70-150 mg кофеин, намалява риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания с 26%, сочат проучванията.

В тази класация кафето официално води в сравнение с конкурентите си и според учените е най-ефективната и достъпна напитка. Така може да се използва не само за гастрономическо удоволствие, но и за профилактика на някои често срещани заболявания.

„Кафето съдържа различни полезни биоактивни компоненти, като хлорогенни киселини, меланоидини и тригонелин, които могат да намалят оксидативния стрес и възпалението“, се казва в проучването.

Чай

Хората, които пият 1-3 чаши черен или зелен чай през целия ден, имат 4% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. Ако увеличите дневната порция до 4 или повече чаши на ден, тогава разликата вече е от 17% до 21%.

В същото време изследователите отбелязват, че за по-големи ползи към чая трябва да се добави нискомаслено мляко, което също има положителен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

„Чаят е добър източник на полифеноли, особено катехини, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Катехините могат също така да модулират няколко ключови гена в биосинтезата на триацилглицерол, да предпазват β-клетките на панкреаса и да подобряват редокс състоянието на клетките.“, категорични са специалистите, но предупреждават, черният чай, както и кафето съдържат кофеин, с който трябва да се внимава.

Мляко

Млечните продукти съдържат не само калций, фосфор, селен, витамин А, рибофлавин, но и протеини, които намаляват нивата на кръвната захар.

Струва си да се има предвид, че нискомасленото мляко е полезно за тялото, така че експертите са категорични, че няма значение кой от двата вида ще изберете.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви