Петър Чолаков
Петър Чолаков

ДПС са вид стабилизатор на управленската формула. Има сигнали, че участват под някаква форма в изпълнителната власт. Пеевски се е превърнал в говорител и PR на правителството. Това каза за „Денят на живо“ политологът доц. Петър Чолаков.

„Управляващата коалиция няма да играе монолитно срещу президента Радев. Тезата им е, че сега не е момента да се мисли за ревизия на службите, тъй като има война в Украйна. Стратегията е да изчистят хората на президента от службите. Участието на ДПС се изтъква с една-единствена цел – да бъдат нанесени електорални щети на ПП и ДБ. Пеевски е санкциониран по „Магнитски“ за корупция, а съзнателно той говори вместо Карадайъ. Стратегията им е да бъде максимално срината подкрепата за ПП и ДБ.

ДПС се афишират, че участват във властта и казват „ето, ние се върнахме на бял кон“, заяви той.

По думите му Денков е опаковката на правителството, но оттам изскачат и Борисов, и Пеевски. „Атанас Атанасов да оглави ключова служба не знам доколко е удачно решение. Има несъгласие по въпроса с прочистването на службите, което най-твърдите евроатлантици настояват да се направи“, посочи Чолаков.

Според него името на кандидата за кмет на София от ГЕРБ се бави, за да се създава съспенс. „Определено имат кандидат. Казаха, че ще бъде нестандартно решение, освен да предложат народен певец. Ако се окаже, че един бивш президент заеме тази позиция, ще бъде много странно, защото ще е вид понижение. Кметският пост е трамплин към МС и президент. Да се връщаш обратно е много ретроградно.

Кандидатът на ГЕРБ ще бъде лице с опит, ако не е така, ще бъде цирк. Ако ГЕРБ са решили да се откажат без бой, ще си навредят“, смята политологът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви