Спира вноса на руски суров петрол
Спира вноса на руски суров петрол

България спира вноса на руски суров петрол, който в момента се ползва от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна.

„За“ гласуваха 122-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, докато 43-ма от партия „Възраждане“, БСП и ИТН се обявиха против, предаде БНР.

Сред вносителите на предложението са лидерите на управляващото мнозинство – Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски. С него на практика българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията, позволяваща ни да внасяме руски петрол до края на 2024 г.

Руското посолство или „Козяк“ спира вноса?

Опозиция и подкрепящи управлението взаимно се обвиниха в действия под чужд натиск. Според Румен Гечев от БСП работата на рафинерията, която държи 40% от пазарния дял у нас, ще бъде блокирана и това ще ощети българските граждани.

„Защо вие не изпълнявате решенията на Европейската комисия? Ами защото „Козяк“ е наредил на някои хора. „Козяк“ се смее, а ние плащаме. Докато има такива глупаци, докато има такива майкопродавци, българският народ ще плаща“, предупреди Гечев. „Цените на бензина започнаха да растат и на дизела и те ще растат още повече. Сега ще ударим и цялата икономика с петролните продукти. Срам и позор“, заяви още соцдепутатът.

„Днес тук от вас говори госпожа Митрофанова, а не професор Гечев. Не е вярно и е мит, че тази рафинерия може да работи само с руски петрол. А аргументът ви, че цените ще скочат, също, според мен, не е състоятелен, защото в момента, когато работим само с руски петрол, цените са замръзнали и падат ли? Не, цените пак скачат, професоре“, репликира го Хамид Хамид от ДПС.

В мотивите се посочва, че във връзка с прилагането на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от Народното събрание на 13 януари т.г., се установи, че

не е необходима дерогация на Европейската комисия за някои от мерките, предвидени с разпоредбите на закона.

Диверсификация на доставките на суров петрол и стриктно прилагане на правилата за достъп до отворена инфраструктура са ключови за осигуряване на здравословна конкуренция на българския пазар на горива, посочват вносителите в аргументацията си. Осигуряването на конкуренция обаче не трябва да става за сметка на националната сигурност и повишаване на цените на горивата за потребителите в България поради непремерени или шокови действия на правителството или на Народното събрание, се казва в мотивите.

Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с „Лукойл“ за експлоатацията на петролния терминал Росенец. Това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго е втората стъпка в лишаването на „Лукойл“, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от Лукойл, под държавен контрол чрез особен търговски управител, се казва още в мотивите.

Германия и Италия вече показаха, че могат да принудят руските собственици на големи рафинерии в рамките на по-малко от шест месеца да спазват санкциите на ЕС, като ги поставят под специален контрол, посочват още инициаторите за решението на НС.

1 КОМЕНТАР

  1. Запасявайте се с горива . Това не са политици , това е измет.Горкият ни окраден народ . Поляците се усетиха и си защитават националните интереси. Под Турско робствосме били по добре. Нямали сме парламент. Нямали сме правителство. И за всичко сме се оправдавли с Турците…….За нищо не ни бива…Къде е президента да ни защити,да ни поведе да изметем тези буклуци??????????

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви