Как се лекува дископатия

Болки в гърба и във врата. Обща слабост в тялото. Изтръпване на мускулите. Болка, която се засилва при кашляне и кихане. Звучи ли ви познато това? Тогава не отлагайте дълго прегледа при специалист. Това са симптомите на дискова херния, наричана разговорно и дископатия.

Дисковата херния представлява заболяване на гръбначния стълб. За да бъде поставена тази диагноза, трябва да се наблюдава разкъсване на фиброзния пръстен на междупрешленния диск.

Симптоми на дискова херния

Симптомите могат да бъдат различни при различните хора, както и според това кой нерв е засегнат. В случай че е има проблем в областта на дисковата херния, говорим цервикална дискова херния, а ако хернията е в областта на кръста – за лумбална дискова херния.

Най-общо симптомите, които издават наличието на дископатия, са следните:

  • Болка във врата и гърба – продължителна или перидочно възобновяваща се;
  • Спазми в мускулите около гръбначния стълб;
  • Ишиас;
  • Слабост и болка в мускулите на ръцете и краката;
  • Нарушени функции на тазовите резервоари.

Лечение на дископатия

Преди да се пристъпи към лечение, диагнозата трябва да бъде потвърдена. Ако преглед не е достатъчен, може да бъде насочени за допълнителни изследвания. Специалистите често разчитат на ЯМР, рентген, електромиограма и СТ сканиране, за да бъде потвърдена диагнозата.

Дископатията се лекува без операция

Лечение на дискова херния без операция

Правим уточнението, че хирургическа намеса понякога е неизбежна. Неоперативни методи за лечение се препоръчват обикновено, ако дисковата херния не е в напреднал стадий. Тогава заболяването може да бъде успешно управлявано чрез методи като озонотерапия, лазертерапия, кинезитерапия и масажи.

Озонотерапия

При озонотерапията в областта на херниацията се инжектира специално озоно-кислородна смес. С нея се цели подпомагане възстановяването на диска и стимулиране процесите на регенерация. 

Лазертерапия

Обикновено се препоръчва комбинация между озоно- и лазертерапия. Последната представлява проникване на сноп светлина към дълбоки структури от тялото, с цел подобряване кръвообращението и намаляване на възпалението.

Кинезитерапия

Буквално в превод от гръцки, кинезитерапия означава лечение чрез движение. Специалисти кинезитерапевти следва да предложат персонализирана програма от различни упражнения и манипулации. Правилното им изпълнение помага за подобряване на гъвкавостта и укрепване на стабилността на гръбначния стълб.

Масажи

Масажите релаксират мускулите, подобряват кръвообращението в засегнатата област, облекчават болката. Важно е да отбележим, че масажите при дискова херния трябва да се извършват от професионален масажист и след консултация с лекар. Неправилно изпълнените масажи могат да предизвикат повече болка, затова е добре да се доверите на специалист.

Заключение

Дисковата херния е заболяване, което изисква своевременни грижи и внимание. Ние ви показахме, че лечение на дискова херния без операция не е невъзможно. Но е важно да се консултирате със специалист, за да получите подходяща терапия според здравословното ви състояние. Гореизброените методи имат противопоказания, затова е най-добре лекар да прецени дали са подходящи за вас. Статията не замества преглед и консултация с невролог.

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви