На гости при келтите

На 30 септември СНЦ „Ценности“ – Бургас ще организира за първи път в България Международен келтски фестивал „Celtic Spirit 2023” на подвижната сцена в зелената площ до ЕЦ „Флора – Бургас.

В него ще участват СНЦ „Ценности“ от Бургас, Формация за ирландски танци “Sonas: Irish dance & music” от София и Сдружение „Келтска Трансилвания/Celtic Transilvania Society от гр.Беклян/Beclean, Румъния.

Бургаското сдружение ще представи някои от най-популярните игри, провеждани по келтските фестивали в целия свят, като например „Мързеливата пръчка/Lazy Stick”, „Царевична дупка/Cornhole и Рингс/Rings. Някои от тях бяха показани в ЕЦ „Флора“ миналата година по време на събитието „На гости при келтите“.

Келтски празник

Формация “Sonas” ще направи демонстрация и презентация на ирландски танци и  социален групов танц наречен Ceili, в който може да участва и публиката.

Румънското сдружение „Келтска Трансилвания“ ще се представи с два уъркшопа: „Облекло и въоръжение на келтските воини“и „Медицината в Келтския свят“, а в края на събитието ще покаже възстановка на битка между келтите и даките.

Успоредно на проявите ще има и традиционната за подобни празници Детска работилница, където най-малките участници ще могат да рисуват келтските символи върху дърво, да направят за себе си амулети от глина, както и да оцветяват сцени от келтския бит.

Събитието ще се проведе в две части от 10 до 12 и от 15 до 17 часа.

Вход свободен.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви